Volgens een bericht in het Algemeen Dagblad is de trend indirect een gevolg van de sterk verbeterde beveiliging van auto’s. Criminelen laten noodgedwongen het voertuig staan en richten zich op (kostbare) onderdelen als lichtmetaal, airbags, koplampen en navigatiesystemen. Het bedrag dat Bovemij moet uitkeren bedraagt in H1 van dit jaar tussen de 2,5 à drie miljoen euro; voorgaande jaren schommelde de claimschade tussen de één en anderhalf miljoen euro.

In werkelijkheid zal de schade waarschijnlijk twee keer hoger liggen dan hetgeen Bovemij moet ophoesten. De verzekeraar heeft ongeveer de helft van alle Nederlandse autodealers als klant. Paul Hermans, senior riskmanager in het AD: "De totale schade ligt dus tweemaal zo hoog." Bovemij zou wekelijks twee tot drie meldingen van onderdelendiefstal binnenkrijgen. "Dan heb je het steeds over minstens tien auto’s die zijn opengebroken."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding