Marktplaats: handel in kleine auto-onderdelen stijgt snel

Steeds meer Nederlanders zoeken zelf onderdelen voor de auto. Ten opzichte van 2014 is vraag en aanbod van kleine auto-onderdelen in 2015 met gemiddeld 24% gegroeid, zo blijkt uit cijfers van Marktplaats.

Autobezitters zijn zich beter bewust van de kostenbesparing als men zelf onderdelen vervangt of vernieuwt. De kennis die daarvoor nodig is, is doorgaans eenvoudig te vinden op internet aldus Marktplaats.   

De trend van het zelf auto-onderdelen aanschaffen wordt bevestigd door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)*. De handel in auto-onderdelen maakte als enige in de autobranche meer omzet in 2014 dan een jaar eerder. Ruim 1 procent meer dan in 2013 en bijna tien procent meer dan in 2007.

Dat de online handel in auto-onderdelen zich heeft bewezen als een volwassen kanaal dat niet meer weg te denken is in de huidige auto-industrie, blijkt uit de groeicijfers van onderdelen op Marktplaats. In vergelijking met 2014 is de handel in accu’s en toebehoren in 2015 gegroeid met maar liefst 49%. Ook ruitenwissers en verlichtingselementen worden meer verhandeld met een groei van respectievelijk 12% en 16%.

Op Marktplaats zijn gebruikers vooral actief in onderdelen zoals startkabels, accu’s en dynamo’s. Ruitenwissersbladen en -motortjes doen het ook goed gevolgd door verlichtingsonderdelen zoals xenon en led. Kijkend op automerk niveau valt op dat BMW- en Alfa Romeo-eigenaren meer naar interieur producten kijken als navigatie en leer en dat Volkswagen- en Opelrijders meer op zoek zijn naar plaatwerk als een motorkap of handgrepen.

"Deze ontwikkeling biedt dealers en garagisten een grote kans als ze hun diensten en assortiment herkenbaar en vindbaar op internet presenteren", aldus Leendert Bottelberghs, head of car parts business bij Marktplaats. "Het is steeds vaker mogelijk om als consument onderdelen mee te nemen en deze te laten monteren door de garage. We zien een toename in het aantal garages dat online onderdelen verkoopt en een montage aanbod doet."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Marktplaats: handel in kleine auto-onderdelen stijgt snel - Automobielmanagement.nl

Marktplaats: handel in kleine auto-onderdelen stijgt snel

Steeds meer Nederlanders zoeken zelf onderdelen voor de auto. Ten opzichte van 2014 is vraag en aanbod van kleine auto-onderdelen in 2015 met gemiddeld 24% gegroeid, zo blijkt uit cijfers van Marktplaats.

Autobezitters zijn zich beter bewust van de kostenbesparing als men zelf onderdelen vervangt of vernieuwt. De kennis die daarvoor nodig is, is doorgaans eenvoudig te vinden op internet aldus Marktplaats.   

De trend van het zelf auto-onderdelen aanschaffen wordt bevestigd door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)*. De handel in auto-onderdelen maakte als enige in de autobranche meer omzet in 2014 dan een jaar eerder. Ruim 1 procent meer dan in 2013 en bijna tien procent meer dan in 2007.

Dat de online handel in auto-onderdelen zich heeft bewezen als een volwassen kanaal dat niet meer weg te denken is in de huidige auto-industrie, blijkt uit de groeicijfers van onderdelen op Marktplaats. In vergelijking met 2014 is de handel in accu’s en toebehoren in 2015 gegroeid met maar liefst 49%. Ook ruitenwissers en verlichtingselementen worden meer verhandeld met een groei van respectievelijk 12% en 16%.

Op Marktplaats zijn gebruikers vooral actief in onderdelen zoals startkabels, accu’s en dynamo’s. Ruitenwissersbladen en -motortjes doen het ook goed gevolgd door verlichtingsonderdelen zoals xenon en led. Kijkend op automerk niveau valt op dat BMW- en Alfa Romeo-eigenaren meer naar interieur producten kijken als navigatie en leer en dat Volkswagen- en Opelrijders meer op zoek zijn naar plaatwerk als een motorkap of handgrepen.

"Deze ontwikkeling biedt dealers en garagisten een grote kans als ze hun diensten en assortiment herkenbaar en vindbaar op internet presenteren", aldus Leendert Bottelberghs, head of car parts business bij Marktplaats. "Het is steeds vaker mogelijk om als consument onderdelen mee te nemen en deze te laten monteren door de garage. We zien een toename in het aantal garages dat online onderdelen verkoopt en een montage aanbod doet."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding