Grossiers Raydo en Van Dijk naar GroupAuto

Automaterialengrossiers Raydo (Etten Leur) en Van Dijk (Groningen) hebben zich aangesloten bij GroupAuto Nederland.

Beide grossiers zaten niet eerder bij een grossiersorganisatie. Het totaal aantal GAU-leden omvat nu 38 bedrijven, samen goed voor zo’n zestig vestigingen. GroupAuto verwacht op korte termijn nog meer nieuwe leden te kunnen melden.

Volgens directeur Freek Blekxtoon is de grootste paniek op de grossiersmarkt voorbij, na de spraakmakende overnames door LKQ, dat vorig jaar vijf van zijn grootste klanten en andere vrije grossiers inlijfde. "Inmiddels kun je concluderen dat er eigenlijk nauwelijks vrije grossiers van grossiersgroep zijn gewisseld. Alleen de bedrijven die verkocht zijn en de bedrijven die Full Fource partner werden bij LKQ, zijn geswitcht. Maar de mobiliteit van grossiers tussen grossiersgroepen onderling is beperkt gebleven tot slechts een handjevol verschuivingen."

In de samenwerking met Sator kreeg GroupAuto er begin 2014 zo’n zestien nieuwe leden bij. Zes ervan gingen verloren, door overnames en Full Fource-contracten. "Inmiddels hebben we er weer twee bij. Per saldo dus zo slecht nog niet, vergeleken bij andere marktpartijen die veel harder geraakt zijn door alle ontwikkelingen."

Grossiers Raydo en Van Dijk naar GroupAuto - Automobielmanagement.nl

Grossiers Raydo en Van Dijk naar GroupAuto

Automaterialengrossiers Raydo (Etten Leur) en Van Dijk (Groningen) hebben zich aangesloten bij GroupAuto Nederland.

Beide grossiers zaten niet eerder bij een grossiersorganisatie. Het totaal aantal GAU-leden omvat nu 38 bedrijven, samen goed voor zo’n zestig vestigingen. GroupAuto verwacht op korte termijn nog meer nieuwe leden te kunnen melden.

Volgens directeur Freek Blekxtoon is de grootste paniek op de grossiersmarkt voorbij, na de spraakmakende overnames door LKQ, dat vorig jaar vijf van zijn grootste klanten en andere vrije grossiers inlijfde. "Inmiddels kun je concluderen dat er eigenlijk nauwelijks vrije grossiers van grossiersgroep zijn gewisseld. Alleen de bedrijven die verkocht zijn en de bedrijven die Full Fource partner werden bij LKQ, zijn geswitcht. Maar de mobiliteit van grossiers tussen grossiersgroepen onderling is beperkt gebleven tot slechts een handjevol verschuivingen."

In de samenwerking met Sator kreeg GroupAuto er begin 2014 zo’n zestien nieuwe leden bij. Zes ervan gingen verloren, door overnames en Full Fource-contracten. "Inmiddels hebben we er weer twee bij. Per saldo dus zo slecht nog niet, vergeleken bij andere marktpartijen die veel harder geraakt zijn door alle ontwikkelingen."