Ruim een op de tien automobilisten wisselt niet omdat ze van mening zijn dat dit in de Nederlandse winters geen meerwaarde heeft. Bijna twintig procent denkt te weinig kilometers te maken, waardoor het niet nodig is om winterbanden onder de auto te laten zetten. In het noorden van het land wordt het meest op winterbanden gereden, namelijk door 61% van de automobilisten. In de drie grootste steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) is het 38%.

Hoewel niet iedereen met winterbanden rijdt, ziet een groot deel van de Nederlandse automobilisten wel het nut ervan in. Een kwart van de mannen ziet het belang van winterbanden zodra de temperatuur naar het vriespunt zakt, tegenover 13% van de vrouwen. Twee op de tien Nederlandse automobilisten wisselt zijn banden dan ook als het buiten begint te vriezen. 18% schakelt ieder jaar rond een vaste datum, bijvoorbeeld met het ingaan van de wintertijd, over op winterbanden.

Uit het door Multiscope verzorgde onderzoek blijkt verder dat 7% van de Nederlandse automobilisten nooit de bandenspanning controleert. 36% doet dat wel regelmatig en 27% besteedt het uit aan de garage. Deze laatste groep bestaat met name uit vrouwen (34%) en 55-plussers (38%). Voor een lange autorit zijn het vooral de jongeren tussen de 18 en 24 jaar die de bandenspanning controleren (27%).