Het Kentekenloket biedt particulieren gelegenheid om bij autobedrijven hun kenteken over te schrijven. Daarmee is het Kentekenloket een uitdager van PostNL voor tenaamstellingen. Lauret sprak van "een logisch alternatief", aangezien volgens Brezan  uit haalbaarheidsonderzoeken  herhaaldelijk blijkt dat de consument het autobedrijf de meest logische plek vindt voor de tenaamstelling. "Dat geeft de wind in de rug bij de opzet van zo’n groot, en voor de autobranche geheel nieuw, concept. Het monopolie van PostNL duurt immers al vele decennia. In deze tijd bepaalt de consument zelf met wie hij zakendoet. In tegenstelling tot bij een postagentschap kan de consument bij het Kentekenloket direct advies krijgen over de te kopen of al gekochte auto."

Kopers van particuliere auto’s kunnen terecht bij 500 RDW-erkende autobedrijven voor het overschrijven van een kenteken Voor het overschrijven bij het Kentekenloket gelden dezelfde regels als voor postagentschappen. De verkoper heeft het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode nodig. De koper moet minstens 18 jaar zijn en een Nederlands identiteitsbewijs hebben. De nieuwe kentekencard wordt vervolgens door de RDW opgestuurd naar de koper.