PSA gaat in ieder geval in Duitsland al haar service netwerk uitbreiden en versterken maar wil de strategie onder de naam Euro Repair Car Service in heel Europa gaan uitvoeren.

Om dat te bereiken, wil de Franse autofabrikant vooral inzetten op leversnelheid. Vanuit centrale distributiecentra moet drie keer per dag een besteldienst vertrekken. Alleen al in Duitsland zouden zo’n 300 van die servicepunten moeten verrijzen. Uitgangspunt is zelfs dat elke bestelling binnen 90 minuten op weg gaat. Bovendien wil PSA in de distributiecentra zelf grotere voorraden aanhouden zodat zo weinig mogelijk nee verkocht hoeft te worden. Uiteindelijk moet 85 procent van alle onderdelen direct beschikbaar zijn terwijl dat momenteel nog rond de 70 procent schommelt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding