Eén op de drie autobezitters koopt onderdelen online

Bijna één op de drie autobezitters heeft vorig jaar onderdelen, banden of andere toebehoren op het internet gekocht.

Dat is weer een goede 20 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit de Connected-Life-Studie, een onderzoek van Kantar onder 70.000 automobilisten in 56 landen. In West-Europa ligt het aandeel online-aankopen van auto-onderdelen nu al op 36 procent, voegt Kantar er aan toe. De sterkste groei zit in China en andere landen in Azië. In Noord-Amerika of Oost-Europa groeien de online aankopen de laatste tijd echter niet of nauwelijks meer.

Klantenrelaties

Verder meldt rond de helft van de online kopers dat ze de online gekochte onderdelen wel door een werkplaats aan of in de auto laten zetten. Bij banden ligt dat aandeel zelfs op 75 procent. "Digitalisering en e-commerce veranderen de bestaande klantenrelaties in de automotive aftersales drastisch. Steeds meer mensen gaan de werkplaats voorbij door het kopen van onderdelen te scheiden van de feitelijke installatie," zegt Kantar in een toelichting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Alleen realiseren veel zakelijke kopers niet dat veel onderdelen online in het buitenland worden gekocht en de buitenlandese BTW niet aftrekbaar is. Daardoor zijn ze vaak duurder uit.

Geplaatst door: Emiel op

Hoezo zou buitenlandse BTW niet aftrekbaar zijn?

Geplaatst door: Roel Hindriks op
Eén op de drie autobezitters koopt onderdelen online - Automobielmanagement.nl

Eén op de drie autobezitters koopt onderdelen online

Bijna één op de drie autobezitters heeft vorig jaar onderdelen, banden of andere toebehoren op het internet gekocht.

Dat is weer een goede 20 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit de Connected-Life-Studie, een onderzoek van Kantar onder 70.000 automobilisten in 56 landen. In West-Europa ligt het aandeel online-aankopen van auto-onderdelen nu al op 36 procent, voegt Kantar er aan toe. De sterkste groei zit in China en andere landen in Azië. In Noord-Amerika of Oost-Europa groeien de online aankopen de laatste tijd echter niet of nauwelijks meer.

Klantenrelaties

Verder meldt rond de helft van de online kopers dat ze de online gekochte onderdelen wel door een werkplaats aan of in de auto laten zetten. Bij banden ligt dat aandeel zelfs op 75 procent. "Digitalisering en e-commerce veranderen de bestaande klantenrelaties in de automotive aftersales drastisch. Steeds meer mensen gaan de werkplaats voorbij door het kopen van onderdelen te scheiden van de feitelijke installatie," zegt Kantar in een toelichting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Alleen realiseren veel zakelijke kopers niet dat veel onderdelen online in het buitenland worden gekocht en de buitenlandese BTW niet aftrekbaar is. Daardoor zijn ze vaak duurder uit.

Geplaatst door: Emiel op

Hoezo zou buitenlandse BTW niet aftrekbaar zijn?

Geplaatst door: Roel Hindriks op