Continental wil meer rubber van paardenbloemen

De Duitse bandenfabrikant Continental heeft een laboratorium geopend in Anklam waar speciaal onderzoek zal worden verricht naar het gebruik van Russische paardebloemen als grondstof voor rubber. Het lab biedt in eerste instantie werk aan twintig wetenschappers maar dat moet de komende jaren snel meer worden.

paardebloem continental

Continental hoopt de nieuwe grondstof binnen een jaar of tien te kunnen gebruiken als alternatief voor rubber die afkomstig is van tropische bomen. Op dit moment zijn er al banden met draad die afkomstig is van de plant maar dat gebeurt nog niet op grote schaal. Continental zegt ook de eerste bandenfabrikant ter wereld te zijn die investeert in het industriële gebruik van paardenbloem-rubber. In Rusland wordt al sinds het begin van de jaren veertig geëxperimenteerd met dit gebruik van de planten maar dat is nooit op grote schaal ontwikkeld. 

Ook de Europese Commissie wil het onderzoek naar rubber van paardebloemen verder ondersteunen. Volgens de EU levert één hectare paardenbloemen 150 kilo rubber op tegen 200 kilo van één hectare rubberbomen. Nikolai Setzer, bij Continental directeur van de bandendivisie: “We zien in Russische paardenbloemen een belangrijk alternatief en een aanvulling op natuurlijke rubber.” 

Continental wil meer rubber van paardenbloemen - Automobielmanagement.nl

Continental wil meer rubber van paardenbloemen

De Duitse bandenfabrikant Continental heeft een laboratorium geopend in Anklam waar speciaal onderzoek zal worden verricht naar het gebruik van Russische paardebloemen als grondstof voor rubber. Het lab biedt in eerste instantie werk aan twintig wetenschappers maar dat moet de komende jaren snel meer worden.

paardebloem continental

Continental hoopt de nieuwe grondstof binnen een jaar of tien te kunnen gebruiken als alternatief voor rubber die afkomstig is van tropische bomen. Op dit moment zijn er al banden met draad die afkomstig is van de plant maar dat gebeurt nog niet op grote schaal. Continental zegt ook de eerste bandenfabrikant ter wereld te zijn die investeert in het industriële gebruik van paardenbloem-rubber. In Rusland wordt al sinds het begin van de jaren veertig geëxperimenteerd met dit gebruik van de planten maar dat is nooit op grote schaal ontwikkeld. 

Ook de Europese Commissie wil het onderzoek naar rubber van paardebloemen verder ondersteunen. Volgens de EU levert één hectare paardenbloemen 150 kilo rubber op tegen 200 kilo van één hectare rubberbomen. Nikolai Setzer, bij Continental directeur van de bandendivisie: “We zien in Russische paardenbloemen een belangrijk alternatief en een aanvulling op natuurlijke rubber.”