Hefra vijftig jaar en klaar voor de toekomst

Acculeverancier Hefra bestaat dit jaar vijftig jaar. Een mijlpaal voor de grootste onafhankelijke acculeverancier van de Benelux. Reden voor een feestje, want er is hard gewerkt om op dit niveau terecht te komen.

Managing director Jeroen Sluis mag de ploeg aanvoeren naar een nieuwe tijd waarin het milieudenken gestaag toeneemt en autoproducenten voortdurend bezig zijn met de ontwikkeling van een zo gunstig mogelijk milieulabel. Aan Hefra de taak om de grossiers en hun klanten te ondersteunen bij hun keuze voor de juiste accu. Jeroen Sluis: “De grootste uitdaging is het op peil houden van het kennisniveau in het universele kanaal. Nieuwe auto’s worden al enkele jaren massaal van start/stop-techniek voorzien. Ik merk dat er soms vrees is bij monteurs om met deze techniek aan de slag te gaan. Wij leren de garagehouder meer over de complexiteit van start/stop-systemen. Zoals het inleren van de nieuwe batterij. Een accu was vroeger een massaproduct, een bulkgoed of commodity. Als hij uitgewerkt was dan monteerde je heel gemakkelijk een andere in je auto. Tegenwoordig is dat wel even anders, met de start/stop systemen van nu is het er niet gemakkelijker op geworden. Je moet er echt kennis van hebben en Hefra kan daarbij helpen.”

Vervangingsvraag

“De vervangingsvraag is tegenwoordig in volle gang. Met onze merken Varta en VMF spelen we daarop in, Varta is met zijn AGM-accu zelfs marktleider in de eerste montage. En deze producten zijn ook als private label leverbaar. Daarnaast voeren we ook onze eigen merken: Wilco en VMF (Voac Maintenance Free)”, aldus Sluis, die vervolgt: “Toch is de klassieke auto-accu maar veertig procent van onze markt. We leveren ook accu’s voor motorfietsen, agrarische voertuigen en in het recreatie segment. Er rijden ruim 430.000 caravans en campers rond, met accu’s die langdurig stroom moeten leveren. En wat denk je van de hoogwerkers en golfkarren?”

Voorraad

De grote kracht van Hefra is dat ze 99 procent uit voorraad kunnen leveren. Dat betreft 250.000 accu’s en 2.500 verschillende artikelen waaronder laders, testers, boosters en ander toebehoren. Daarvoor zijn in Rotterdam, Wormerveer en Antwerpen 70 medewerkers in de weer. ”In België hebben we zelfs accountmanagers uit de Vlaamse en Waalse regio’s, zij moeten onze ambitieuze groeiplannen de komende jaren gestalte geven. Toen Henk van Oosten zijn onderneming in 1969 begon, kon hij deze groei niet vermoeden. Helaas overleed hij dit jaar, maar 50 jaar Hefra heeft hij gelukkig meegemaakt. Zijn zoon Leo heeft de zaak groot gemaakt, hij trad in oktober 2018 terug als directeur. Het is nu aan ons om de volgende fase van de onderneming in te vullen.”

Foto: Robin Britstra
Hefra vijftig jaar en klaar voor de toekomst - Automobielmanagement.nl

Hefra vijftig jaar en klaar voor de toekomst

Acculeverancier Hefra bestaat dit jaar vijftig jaar. Een mijlpaal voor de grootste onafhankelijke acculeverancier van de Benelux. Reden voor een feestje, want er is hard gewerkt om op dit niveau terecht te komen.

Managing director Jeroen Sluis mag de ploeg aanvoeren naar een nieuwe tijd waarin het milieudenken gestaag toeneemt en autoproducenten voortdurend bezig zijn met de ontwikkeling van een zo gunstig mogelijk milieulabel. Aan Hefra de taak om de grossiers en hun klanten te ondersteunen bij hun keuze voor de juiste accu. Jeroen Sluis: “De grootste uitdaging is het op peil houden van het kennisniveau in het universele kanaal. Nieuwe auto’s worden al enkele jaren massaal van start/stop-techniek voorzien. Ik merk dat er soms vrees is bij monteurs om met deze techniek aan de slag te gaan. Wij leren de garagehouder meer over de complexiteit van start/stop-systemen. Zoals het inleren van de nieuwe batterij. Een accu was vroeger een massaproduct, een bulkgoed of commodity. Als hij uitgewerkt was dan monteerde je heel gemakkelijk een andere in je auto. Tegenwoordig is dat wel even anders, met de start/stop systemen van nu is het er niet gemakkelijker op geworden. Je moet er echt kennis van hebben en Hefra kan daarbij helpen.”

Vervangingsvraag

“De vervangingsvraag is tegenwoordig in volle gang. Met onze merken Varta en VMF spelen we daarop in, Varta is met zijn AGM-accu zelfs marktleider in de eerste montage. En deze producten zijn ook als private label leverbaar. Daarnaast voeren we ook onze eigen merken: Wilco en VMF (Voac Maintenance Free)”, aldus Sluis, die vervolgt: “Toch is de klassieke auto-accu maar veertig procent van onze markt. We leveren ook accu’s voor motorfietsen, agrarische voertuigen en in het recreatie segment. Er rijden ruim 430.000 caravans en campers rond, met accu’s die langdurig stroom moeten leveren. En wat denk je van de hoogwerkers en golfkarren?”

Voorraad

De grote kracht van Hefra is dat ze 99 procent uit voorraad kunnen leveren. Dat betreft 250.000 accu’s en 2.500 verschillende artikelen waaronder laders, testers, boosters en ander toebehoren. Daarvoor zijn in Rotterdam, Wormerveer en Antwerpen 70 medewerkers in de weer. ”In België hebben we zelfs accountmanagers uit de Vlaamse en Waalse regio’s, zij moeten onze ambitieuze groeiplannen de komende jaren gestalte geven. Toen Henk van Oosten zijn onderneming in 1969 begon, kon hij deze groei niet vermoeden. Helaas overleed hij dit jaar, maar 50 jaar Hefra heeft hij gelukkig meegemaakt. Zijn zoon Leo heeft de zaak groot gemaakt, hij trad in oktober 2018 terug als directeur. Het is nu aan ons om de volgende fase van de onderneming in te vullen.”

Foto: Robin Britstra