Duitse toeleverancier ZF verkort arbeidstijd

ZF Friedrichshafen, na Bosch en Continental de derde autotoeleverancier in Duitsland, brengt de productiecapaciteit terug door de werktijd met maximaal 20 procent te verkorten. Daarmee wordt voorkomen dat er duizenden arbeidsplaatsen verdwijnen, zoals bij de meeste concurrenten gebeurt. ZF Friedrichshafen biedt de huidige werknemers juist een baangarantie tot eind 2022.

ZF neemt concurrent Wabco over

Met de maatregelen is ZF Friedrichshafen, dat vier vestigingen heeft in Nederland, in staat de productiecapaciteit te flexibiliseren waardoor de onderneming zich aan de gedaalde marktvraag aan kan passen. Het met de bonden gesloten akkoord voorziet ook in een eenmalige bonus van 400 euro die deze maand nog uitbetaald wordt. Ook is overeengekomen dat alle stagiaires en leerlingen een baan krijgen aangeboden en dat het aantal stageplaatsen op het bestaande niveau wordt gehandhaafd. “De afgelopen maanden heeft korter werken zich bewezen en het is tot op heden het meest werkzame instrument om de werkgelegenheid in Duitsland veilig te stellen,’’ aldus personeelsdirecteur Sabine Jaskula.

Aanvulling

De komende tijd kan de werktijd tot 20 procent verkort worden als de vraag zwak is of blijft. Om inkomensverlies te voorkomen is een aanvulling voor de zogenaamde cao-kortwerken periode afgesproken. Jaskula: “We doen een beroep op de politiek om de sociale partners te steunen en deze bijdrage, zoals bij klassieke arbeidstijdverkorting al gebeurt, vrij te stellen van belastingen en sociale lasten.’’

Toekomstplan

ZF heeft verder met de bonden afgesproken dat er voor elke vestiging in Duitsland een toekomstplan zal worden opgesteld. Daarin moet staan met welke producten en investeringen de werkgelegenheid ook na 2022 veilig gesteld kan worden. “Dat maakt het mogelijk elke vestiging te behouden waarvoor een goed perspectief ontwikkeld kan worden. Voor vestigingen waarvoor zo’n toekomstbeeld niet tot stand kan komen, wordt sluiting vanaf 2023 niet uitgesloten,’’ aldus de verklaring van ZF Friedrichshafen.

Duitse toeleverancier ZF verkort arbeidstijd - Automobielmanagement.nl

Duitse toeleverancier ZF verkort arbeidstijd

ZF Friedrichshafen, na Bosch en Continental de derde autotoeleverancier in Duitsland, brengt de productiecapaciteit terug door de werktijd met maximaal 20 procent te verkorten. Daarmee wordt voorkomen dat er duizenden arbeidsplaatsen verdwijnen, zoals bij de meeste concurrenten gebeurt. ZF Friedrichshafen biedt de huidige werknemers juist een baangarantie tot eind 2022.

ZF neemt concurrent Wabco over

Met de maatregelen is ZF Friedrichshafen, dat vier vestigingen heeft in Nederland, in staat de productiecapaciteit te flexibiliseren waardoor de onderneming zich aan de gedaalde marktvraag aan kan passen. Het met de bonden gesloten akkoord voorziet ook in een eenmalige bonus van 400 euro die deze maand nog uitbetaald wordt. Ook is overeengekomen dat alle stagiaires en leerlingen een baan krijgen aangeboden en dat het aantal stageplaatsen op het bestaande niveau wordt gehandhaafd. “De afgelopen maanden heeft korter werken zich bewezen en het is tot op heden het meest werkzame instrument om de werkgelegenheid in Duitsland veilig te stellen,’’ aldus personeelsdirecteur Sabine Jaskula.

Aanvulling

De komende tijd kan de werktijd tot 20 procent verkort worden als de vraag zwak is of blijft. Om inkomensverlies te voorkomen is een aanvulling voor de zogenaamde cao-kortwerken periode afgesproken. Jaskula: “We doen een beroep op de politiek om de sociale partners te steunen en deze bijdrage, zoals bij klassieke arbeidstijdverkorting al gebeurt, vrij te stellen van belastingen en sociale lasten.’’

Toekomstplan

ZF heeft verder met de bonden afgesproken dat er voor elke vestiging in Duitsland een toekomstplan zal worden opgesteld. Daarin moet staan met welke producten en investeringen de werkgelegenheid ook na 2022 veilig gesteld kan worden. “Dat maakt het mogelijk elke vestiging te behouden waarvoor een goed perspectief ontwikkeld kan worden. Voor vestigingen waarvoor zo’n toekomstbeeld niet tot stand kan komen, wordt sluiting vanaf 2023 niet uitgesloten,’’ aldus de verklaring van ZF Friedrichshafen.