De overgrote meerderheid (97 procent) van de ondervraagde bedrijven verwacht echter niet dat ze vanwege de crisis afscheid moeten nemen van medewerkers.

Coronabesmettingen

De afname van het vertrouwen hangt zo goed als zeker samen met de grote toename van het aantal coronabesmettingen van de afgelopen weken, resulterend in strengere maatregelen, en de verwachte gevolgen daarvan voor de economie, concludeert Vaco. Dat blijkt ook uit het antwoord op de vraag ‘bieden de huidige financiële maatregelen u voldoende steun?’ 66 procent van de respondenten zegt het niet te weten, 28 procent antwoordt met ‘ja’ en dat komt overeen met een daling van 6 procentpunten. Het geschatte omzetverlies van de Vaco-leden bedraagt net als in de vorige monitor 21 procent. De nummer 1 in de top 5 van meest genoemde gevolgen: ‘minder werk in de werkplaats’ steeg met 5 procentpunten naar 56 procent.

Bandenwissels

Vaco-bandenspecialisten gaven verder aan dat de seizoens-bandenwissels aarzelend van start gaan. De oorzaak is waarschijnlijk het grote percentage (zakelijke) automobilisten dat thuiswerkt. Vaco deed de afgelopen maanden een oproep aan alle zakelijke en particuliere klanten van bandenspecialisten om tijdig een afspraak te maken voor een professionele bandenwissel. Toch blijft het aantal afspraken achter. Deze automobilisten nemen daarmee het risico op wachttijden als de weersomstandigheden onverhoopt omslaan, zegt de sectororganisatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding