Coronacrisis blijft zwaar op bandenbedrijven drukken

Twee op de drie bedrijven in de banden- en wielensector hebben minder klanten vanwege de coronacrisis. 60 procent heeft minder werk in de werkplaats. Opmerkelijk is daarbij wel dat nog altijd ruim 80 procent vertrouwen heeft in een goede afloop van de coronacrisis. Dit blijkt uit de twaalfde coronamonitor van branche-organisatie Vaco.

Winterweer afgelopen dagen zorgt voor run op winterbanden

Het geschatte omzetverlies blijft ook al enige maanden constant op 21 procent. Bijna een kwart van de bedrijven in de sector kan dat echter nog altijd niet inschatten. Maar 13 procent vreest wel afscheid te moeten nemen van – vooral vaste – medewerkers, het hoogste percentage sinds de tweede coronamonitor van april. Bij deze leden is de flexibele schil inmiddels volledig afgebouwd. Leden geven tevens aan dat ze overwegen om afscheid te nemen van leerlingen (BBL of BOL).

Meer verzuim

Een kwart van de Vaco-bedrijven wordt geconfronteerd met meer verzuim. De helft van deze grote groep geeft aan dat dat vooral wordt veroorzaakt door medewerkers in quarantaine. Maar liefst één op de vier van alle respondenten heeft een medewerker die corona heeft of heeft gehad. Daarnaast meldt zes procent dat een medewerker het virus mogelijk heeft opgelopen, maar nog op uitsluitsel wacht. ‘Dat geeft de enorme impact van het coronavirus op onze maatschappij, en in het bijzonder op de banden- en wielenbranche, duidelijk weer’, aldus Vaco.

Steunmaatregelen

Tot nu toe maken of maakten drie op de tien bedrijven gebruik van één van de door de overheid getroffen steunmaatregelen. Het meest gebruikt is daarbij het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Een relatief veelgenoemde opmerking van leden in de coronamonitor is dat zij niet in aanmerking komen voor een steunmaatregel. De overheid heeft echter veel maatregelen in het leven geroepen voor door de coronacrisis getroffen ondernemers. Vaco adviseert haar leden daarom gebruik te maken van de Corona Calculator om inzicht te krijgen in de relevante regelingen.

Coronacrisis blijft zwaar op bandenbedrijven drukken - Automobielmanagement.nl

Coronacrisis blijft zwaar op bandenbedrijven drukken

Twee op de drie bedrijven in de banden- en wielensector hebben minder klanten vanwege de coronacrisis. 60 procent heeft minder werk in de werkplaats. Opmerkelijk is daarbij wel dat nog altijd ruim 80 procent vertrouwen heeft in een goede afloop van de coronacrisis. Dit blijkt uit de twaalfde coronamonitor van branche-organisatie Vaco.

Winterweer afgelopen dagen zorgt voor run op winterbanden

Het geschatte omzetverlies blijft ook al enige maanden constant op 21 procent. Bijna een kwart van de bedrijven in de sector kan dat echter nog altijd niet inschatten. Maar 13 procent vreest wel afscheid te moeten nemen van – vooral vaste – medewerkers, het hoogste percentage sinds de tweede coronamonitor van april. Bij deze leden is de flexibele schil inmiddels volledig afgebouwd. Leden geven tevens aan dat ze overwegen om afscheid te nemen van leerlingen (BBL of BOL).

Meer verzuim

Een kwart van de Vaco-bedrijven wordt geconfronteerd met meer verzuim. De helft van deze grote groep geeft aan dat dat vooral wordt veroorzaakt door medewerkers in quarantaine. Maar liefst één op de vier van alle respondenten heeft een medewerker die corona heeft of heeft gehad. Daarnaast meldt zes procent dat een medewerker het virus mogelijk heeft opgelopen, maar nog op uitsluitsel wacht. ‘Dat geeft de enorme impact van het coronavirus op onze maatschappij, en in het bijzonder op de banden- en wielenbranche, duidelijk weer’, aldus Vaco.

Steunmaatregelen

Tot nu toe maken of maakten drie op de tien bedrijven gebruik van één van de door de overheid getroffen steunmaatregelen. Het meest gebruikt is daarbij het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Een relatief veelgenoemde opmerking van leden in de coronamonitor is dat zij niet in aanmerking komen voor een steunmaatregel. De overheid heeft echter veel maatregelen in het leven geroepen voor door de coronacrisis getroffen ondernemers. Vaco adviseert haar leden daarom gebruik te maken van de Corona Calculator om inzicht te krijgen in de relevante regelingen.