‘Er zijn veel autodealers op zoek naar een opvolger. Nog niet zo lang geleden waren private equity-investeerders met diepe zakken de juiste partij om een autozaak aan te verkopen. Dit positieve sentiment uit het verleden is gebleven’, zegt Cees Rustenhoven van het accountant- en adviesbureau vandaag in Het Financieele Dagblad.
Uit een rondgang onder driehonderd dealers op een webforum van Ernst & Young blijkt dat een meerderheid van de dealers verwacht dat private equity-investeerders de autoretailsector de komende jaren zullen herstructureren. Op dit moment hebben dertig grote dealers in Nederland ongeveer de helft van de autoverkoop in handen, constateert Ernst & Young. De schaalvergroting die rond 1997 is begonnen zal op de lange termijn worden voortgezet. Volgens Rustenhoven is daar alle aanleiding toe.
‘De Nederlandse distributiestructuur behoort tot de minder efficiënte in Europa. Per vestiging worden er in Nederland slechts 175 nieuwe auto’s per jaar verkocht, terwijl dit getal in bijvoorbeeld Groot-Brittannië op 475 ligt. Private equity-bedrijven aarzelen niet om minder renderende vestigingen te sluiten. Een renderende dealergroep zal per vestiging minimaal 350 nieuwe auto’s moeten verkopen’, aldus Rustenhoven. Over het komende jaar is hij duidelijk. ‘Voor de Nederlandse autodealers is 2009 een verloren jaar.’