Alfa-dealervoorzitter Jack Pruijssers verwacht dat de BPM-afdracht over ongeveer honderd verkochte Alfa’s ergens gereserveerd staat. "Als het bedrag wél weg is, verwacht ik echter niet dat de fiscus dit zomaar kwijtscheldt. Zie wat er bij Kia gebeurt."

Het vandaag geopenbaarde scenario waarbij de dealers in de moederschoot terugkeren, lag al ruim twee weken klaar. "Laat ik eerst stellen dat we opgelucht zijn dat de kogel door de kerk is en weer onder de vleugels van het moederconcern zitten. Vrijdag praten wij als dealers voor het eerst met Fiat Group Automobiles Netherland in Lijnden." Volgens Pruijssers, die tot op heden alleen contact met Italië onderhield, waren het de curatoren van Kroymans Corporation die een snelle doorstart weerhielden. "Het is natuurlijk wel een heel complexe situatie."

De Alfa-dealers merkten in december de eerste symptomen van de groeiende problemen. De stagnatie van onderdelenleveringen was een teken aan de wand. Pruijssers en de Nederlandse dealers verwachten dat de verkochte, maar nog niet afgeleverde Alfa’s snel hun weg naar de kopers zullen vinden. "Ook het feit dat er nu een schakel tussenuit is (private importeur Kroymans, red.) moet ons wat meer lucht en financiële ruimte geven. Vrijdag horen we in ieder geval meer."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding