Onder de holding van directeur-grootaandeelhouder Jacob Stadig van Autohaas Groep vallen een Audi-, Volkswagen en Seat-dealer, een schadecentrum en een leasebedrijf. Het bedrijf staat op de 27e plaats van de Top 50 van dealerholdings over 2009 (bron: Aumacon). Volkswagen/Audi willen de komende jaren het retailnetwerk in Nederland herstructureren, ofwel terugbrengen tot een beperkt aantal sterke partners. En importeur Pon heeft Apeldoorn, zo meldde Jacob Stadig in het Financieele Dagblad, aangewezen als hoofdvestiging van het nieuwe verkoopgebied Apeldoorn-Zutphen-Deventer. In Apeldoorn en Zutphen is Autohaas Audi-dealer maar het probleem is dat Deventer een andere dealer heeft, namelijk Pouw (de nummer 7 van de Top 50). Deze concurrent zal, als het aan Pon ligt, met Apeldoorn één gebied moeten gaan vormen.

De besprekingen over een uitruil van vestigingen zijn in volle gang, zei Stadig, die overigens ook rekening zei te houden met een geheel andere uitkomst. "Als ik goud geld moet betalen voor een andere vestiging waardoor het voor mij exploitatietechnisch niet haalbaar is, doe ik het niet. Omgekeerd kan Pouw een vijandelijke aanval op mijn aandelenbezit in Autohaas doen. Je weet nooit hoe zoiets loopt." Directeur Jan Pouw (65) van Pouw Automotive wees in het artikel elke suggestie van een uitruil van de hand. Audi Deventer is van hem en dat blijft ook zo. "Een uitruil is totaal niet aan de orde", zei Pouw tegen het FD. "Pon en Stadig kunnen het wel willen, wij willen het niet. We zijn key-dealer voor Oost-Nederland en Deventer is onze thuisbasis."

Importeur Pon zegt in een kwestie als deze alleen maar advies te geven."Wij zijn hierin niet leidend. Men moet het onderling oplossen", aldus de woordvoerder. Overigens zegt Pon niet bekend te zijn met de term ‘key-dealer’ waarover Jan Pouw in het FD sprak.

Jacob Stadig van Autohaas wilde tegenover AM geen enkel nader commentaar geven naar aanleiding van het bedoelde artikel. Hij sprak korzelig van ‘een opgeblazen verhaal’ maar wilde het ook niet rechtzetten. Jan Pouw reageerde wel. Tegenover AM zei hij: "Stadig heeft een interview afgegeven aan het Financieele Dagblad. Daarin suggereert hij van alles. Dat had hij niet moeten doen en hij is ook teruggefloten door Pon. De importeur wil graag een herstructurering van het dealernetwerk, dat kan ik mij best voorstellen. Maar is er een verschil tussen iets willen en de praktische realiseerbaarheid ervan. Wij als Pouw hebben in het oosten van het land vijftig tot zestig procent van de markt en we willen groeien, niet krimpen. Dan ga je toch niet vrijwillig je dealerschappen verkopen? Kopen willen we juist wel. Als we morgen Apeldoorn kunnen overnemen, zullen we dat doen." Jan Pouw bevestigde dat hij een jaar geleden al een gesprek over een overname van Apeldoorn heeft gehad. "Dat is toen niet doorgegaan. Maar ach, dat is alweer een jaar geleden. De wereld ziet er inmiddels alweer heel anders uit."  

En het begrip key-dealer bestaat inderdaad niet in de Audi-organisatie, beaamt Pouw. "Die term heb ik misschien wel gebruikt. Maar als je zo groot bent als wij, ben je echt wel een belangrijke dealer. Laat ik het dan zo zeggen."

   

 

   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding