Autobedrijf Nefkens uit Amersfoort wordt de nieuwe importeur en gaat samen met de autobedrijven Pietersen uit Rotterdam en Koenen’s Autobedrijf uit Echt de verkoop verzorgen. Vanaf volgende maand staan de Amerikaanse auto’s in de showroom. Directeur Adriaan de Vries van Nefkens is zeer te spreken over de nieuwe Cadillac modellen, waaronder de CTS Coupé en de tweede generatie SRX. "Ze zijn meer Europees: beter afgewerkt, strakker afgeveerd, met kleinere en zuinigere motoren", aldus De Vries. En inderdaad: de nieuwe SRX (overigens de donorauto van de volgend jaar te introduceren Saab 9-4X) is anders dan zijn voorganger niet meer leverbaar met een V8 motor; daarvoor in de plaats is een geblazen V6 gekozen. .

De Vries verwacht echter niet dat er grote aantallen van verkocht gaan worden. Voor 2011 mikt De Vries op ongeveer 50 stuks. Een niet onbelangrijk obstakel is namelijk het ontbreken van dieselversies. Ook zijn de genoemde CTS en SRX vooralsnog niet leverbaar in hybride uitvoering.  Het Amerikaanse General Motors, dat vorig jaar met miljarden dollars aan overheidssteun overeind werd gehouden en in juli 2009 een doorstart maakte in afgeslankte vorm, maakte eerder dit jaar bekend opnieuw de Europese markt op te zullen gaan. Volgens De Vries hebben de Amerikanen hun lesje wel geleerd. Onder het nieuwe contract heeft de importeur geen verplichtingen voor wat betreft afname van auto’s. "Het maakt niet uit of we er 20 of 100 verkopen. Ze leveren er liever wat minder zodat iedereen er wat aan verdient dan dat we straks velden vol met auto’s hebben”, aldus de directeur. De Vries doelt hiermee op de praktijken bij Kroymans, die op het laatst duizenden onverkochte exemplaren van de BLS had staan, een op de Saab 9-3 gebaseerde compacte sedan. Dat model viel alleen met hoge korting te slijten en tweedehands exemplaren zijn voor veel dealers melaats. Een dergelijk negatief imago wil de nieuwe importeur kosten wat het kost voorkomen. 

De Europese verkoopactiviteiten zullen worden aangestuurd vanuit het Zwitserse Glattbrugg. Het nieuwe ‘Cadillac Europe’ heeft een veertigtal dealers aangesteld, waaronder dus 3 Nederlandse bedrijven. Cadillac zal in Parijs op de autosalon present zijn met modellen als de CTS Coupé, CTS Sportwagon, CTS Sportsedan, de SRX, de Escalade Hybrid en de bloedsnelle ‘V-series’ uitvoering van de CTS Coupé met 564 pk motor. Naast Nefkens Amersfoort, Pietersen US Carcenter in Rotterdam en Koenen’s Autobedrijf in het Brabantse Echt zullen de klanten voor onderhoud ook terecht kunnen bij een aantal gecertificeerde Cadillac reparateurs. Alledrie de Nederlandse dealers hebben al uitgebreide ervaringen met Cadillac. De Vries is vol vertrouwen over de nieuwe opzet van Cadillac: "Vanaf volgende maand zijn de eerste modellen weer leverbaar. Alle bestellingen, op die voor de CTS-V na, zijn door ons geplaatst. Die Coupé willen we in Parijs eerst even zien, voordat we er bestellingen voor gaan plaatsen”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding