PGA Nederland (een dochter van de Franse onderneming PGA Motors, op zijn beurt weer onderdeel van de Porsche Holding) is eigenaar van Nefkens. Het bedrijf heeft hiervoor met de betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend. De verkoop van de Peugeot-dealerbedrijven ‘is puur van strategische aard’ en zou niet betekenen dat PGA Nederland de ambitie om te groeien in de ijskast heeft gezet. Bestuursvoorzitter Luijckx: "Wanneer je als groep de herstructurering van een dealernetwerk voorstaat, moet je soms zelf de eerste stap zetten. Dat hebben wij nu gedaan."
Luijckx zegt met vier Peugeot-vestigingen in Noord-Holland niet de onderlinge synergie te kunnen bereiken zoals PGA Nederland die voorstaat. "In Noord-Holland hebben wij te maken met de fysieke scheiding door het Noordzeekanaal en met de tweedeling van ons verzorgingsgebied door dat van autobedrijf Van Zwienen." Volgens Luijckx zijn grote, aaneensluitende verzorgingsgebieden essentieel om ook in de toekomst te kunnen blijven renderen.
In andere regio’s heeft PGA Nederland deze situatie met Nefkens en Peugeot wel bereikt. Het alternatief voor Noord-Holland was volgens Luijckx de overname van Van Zwienen. "Maar met negenduizend nieuw verkochte Peugeots in 2010 heeft Nefkens al een aandeel van ruim 23 procent in de Peugeot-verkopen op de Nederlandse markt. Na de overname zal ons aandeel nog altijd een kleine twintig procent bedragen."
De vestigingen Nefkens Velserbroek en Nefkens Heemstede worden verkocht aan De Jong’s Autobedrijven, die momenteel als erkend Peugeot-reparateur actief is in het Peugeot-netwerk. De Jong is een sterke regionale speler, die bovendien dealerschappen heeft van Citroën, Renault, Dacia en Fiat. Harold de Jong is blij met de overname van de twee Nefkens vestigingen. "Het Peugeot-dealerschap in Velserbroek en Heemstede is een prachtige uitbreiding en past volledig in onze strategie om ons verder te ontwikkelen als regionale speler."
De vestigingen Nefkens Alkmaar en Nefkens Heerhugowaard worden verkocht aan Peugeot-dealer Van Zwienen, die al vestigingen heeft in Zaandam, Purmerend, Hoorn en Heemskerk. Ook UAS, een autoschadebedrijf van PGA Nederland in Alkmaar, komt in handen van Van Zwienen. "Dit is een mooie uitbreiding", aldus Erik Reurekas, die samen met Hans van Zwienen de directie vormt. "Wij waren al geruime tijd met Nefkens in gesprek. Voor ons beiden was het duidelijk dat twee partijen in één regio te veel is."
PGA Nederland richt zich nu op de vijf andere regio’s waarin het Peugeot via Nefkens-autobedrijven vertegenwoordigt.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding