Zijn bedrijf was in 1978 de eerste Daihatsu-dealer in Nederland. Sterker, hij houdt echt van het merk. Zuithof verkocht in de afgelopen 33 jaar met veel liefde duizenden Daihatsu’s. "Ik heb een hele trouwe klantenkring. Veel daarvan rijden al 33 jaar Daihatsu." Zijn autobedrijf, opgericht door zijn vader, viert wel gewoon zijn 50-jarig jubileum.
In een reportage van RTV Oost laat hij de allereerste Daihatsu zien die hij met zijn broer zelf ophaalde in de haven van Rotterdam. Het kenteken is 00-XL-35. En die blijft gewoon in de showroom staan, verzekert hij. In de film komen ook enkele trouwe Zuithof-klanten aan het woord. Zuithof gaat door met het merk Subaru, dat hij ook voert.

Ook voor een andere Daihatsu-dealer van het eerste uur, Autohuis Eickhof in Apeldoorn, kwam het nieuws als ‘een klap in het gezicht’. Eigenaar Marcel Eickhof hoorde het nieuws via de pers, terwijl zijn broer en mede-eigenaar René naar een informatieve bijeenkomst van de importeur was. "We zijn een van de oudste Daihatsu-dealers van Nederland en we zitten ook al jaren bij de top-drie qua aantal verkochte wagens. In een topjaar spreek je daarbij over 250 tot 300 Daihatsu", zegt Eickhof in De Stentor. "We hebben jarenlang onze ziel en zaligheid in de relatie met dit merk gestoken. Het is gewoon raar, want Daihatsu is nota bene de oudste Japanse autofabrikant en maakt bovendien heel betrouwbare en kwalitatief goede auto’s." Ook hij is al geruime tijd Subaru-dealer, en sinds vorig jaar heeft hij Mazda erbij. Hij overweegt om als compensatie van het Daihatsu-gat een nieuw dealerschap binnen te halen.

In 2013 komt vanwege de dure yen een abrupt einde aan de verkoop van Daihatsu in Europa

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding