Dit blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek dat uitgevoerd is door het Frans/Duitse bureau Autobiz®, in samenwerking met het Nederlandse adviesbureau DealerSupportNet uit Leiden.  

De import en retail van auto’s komt in heel Europa steeds meer in handen van grote handelshuizen. Vorig jaar zagen de 100 grootste autobedrijven in Europa hun gezamenlijke marktaandeel klimmen naar 24,6 procent van de Europese markt, in 2007 was dat nog 21,9 procent. Gemiddeld genomen doen de mega-autogroepen zaken met zes verschillende autofabrikanten, en hebben gemiddeld 4.900 medewerkers en 70 verschillende verkooppunten in (gemiddeld) 2,6 landen. De veruit grootste autogroep van Europa – de in Oostenrijk zetelende en in 20 landen actief zijnde Porsche Holding – behaalde vorig jaar een totaalomzet van bijna 12,8 miljard euro. Porsche Holding heeft verkoopverbintenissen met 13 autofabrikanten, waarvoor in totaal 30 verschillende automerken verkocht worden. De Nederlandse dealergroep PGA Nederland behoort eveneens tot deze groep. PGA Nederland stond in 2010 in de Nederlandse DSN Dealerholding Top-50 op de derde plaats door de verkoop van 14.300 nieuwe auto’s. De beursgenoteerde Stern Groep (26.300 auto’s in 2010) voert al jaren de Nederlandse lijst aan.

Vijf Nederlandse groepen in Top-100

De Nederlandse Pon Groep klom in Europa weer een plaats en staat nu dankzij een verkoopaantal van 128.000 stuks op plaats drie. In Nederland is Pon met een gezamenlijk marktaandeel (vijf merken) van 22 procent veruit de grootste auto-importeur, als dealer staat de Dealer Groep Pon op de tweede plaats in de DSN Dealerholding Top-50. Pon is op bescheiden schaal ook actief in Polen. De Louwman Groep klom in Europa (van plaats 19 in 2009) naar plaats 13. Men dankt deze positie met name aan de dominante import- en dealerpositie voor Toyota, Lexus en Suzuki in Nederland. Daarnaast heeft Louwman bescheiden activiteiten in Tsjechië en Zweden. In de lagere regionen van de EU Top-100 komen we nog drie Nederlandse auto-ondernemingen tegen: Stern (plaats 33), Autobinck (51) en – nieuw in de EU Top-100: Koops Furness (79). Van de buitenlandse autogroepen is naast de Porsche Holding ook het Belgische Alcopa (plaats 20) actief in Nederland.

Meer over de Europese dealer- en importholdings in de komende AM nr. 11 die donderdag uitkomt.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding