Dat Saab-dealers exclusief Saab verkopen is niet langer houdbaar, zegt directeur Dirk Steeman van Saab Kennemerland in Haarlem tegen Het Financieele Dagblad. Hij is naast Saab-dealer ook dealer geworden van Subaru. Hij schat de kans dat Saab ophoudt te bestaan op vijf procent. "Maar daar moeten we ons wel op voorbereiden."

Volgens een woordvoerder van Saab Nederland spreiden steeds meer dealers op deze manier hun risico, bericht het FD. Ook Saab Eemland uit Amersfoort heeft Subaru in zijn programma opgenomen. "Ik heb veel vertrouwen in Saab als merk", zegt directeur Sander Balabrega. "Maar niet in het proces dat nu gaande is." Hij heeft daarom ook besloten naast Saab andere automerken in onderhoud te nemen.

Ondanks de productiestop is het aantal bestellingen bij de dealers dit jaar niet gedaald. Volgens Saab Nederland zijn er dit jaar tot nu toe 524 nieuwe auto’s verkocht, tegen 295 in dezelfde periode van vorig jaar. Die stijging wordt veroorzaakt door het rumoer dat is ontstaan over de nieuwe modellen voor 2012, die nog niet kunnen worden geleverd.

"Daar zit ‘m ook het risico", zegt Balabrega van Saab Subaru Eemland. Van de twintig auto’s die hij dit jaar verkocht, staan er acht nog in bestelling bij Saab. Nu de productie stil ligt, is het maar de vraag of, en wanneer, die geproduceerd worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding