Dat kwam vooral door een lagere werkplaatsbezetting en onderdelenomzet. De omzet van de werkplaatsen (- 1,5%) en magazijnen (-0,3%) bleef achter bij het niveau van 2011. Daarmee loopt Stern naar eigen zeggen in de pas met het landelijke beeld van minder werkplaatsaanbod als gevolg van afnemende werkzaamheden rond onderhoud en garantie. Auto’s van oudere bouwjaren gaan steeds vaker en eerder de grens over, het A- en B-segment rukt op en de bouwkwaliteit van auto’s is dusdanig beter dat er stukken minder garantiewerk uit voorkomt. De eveneens neerwaartse ontwikkelingen binnen de schadeherstelbranche drukte bij de groep de externe onderdelenomzet.
Het bruto bedrijfsresultaat nam in H1 2012 af van 7,2 miljoen naar 5,6 miljoen euro. Bijgevolg is ook de winst per aandeel lager dan in H1 van 2011: 0,59 euro nu, tegen 0,79 euro. De netto omzet exclusief bpm daarentegen steeg met 5,8 procent, en kwam uit op 531,6 miljoen euro. De bruto winst daalde met een miljoen naar 89,4 miljoen euro.

Onder invloed van de aangescherpte CO2-grenzen per 1 juli dit jaar nam de gezamenlijke verkoop van nieuwe personenauto’s en bedrijfsauto’s toe met 13,5 procent. Uitgedrukt in aantallen: 14.848 nieuwe personenwagens (H1 van 2011: 14.051) en 33.956 registraties (+1,1 procent) bij de nieuwe bedrijfswagens. De verkoop van gebruikte personenauto’s en bedrijfswagens nam licht af, met 0,7 procent. Over heel 2012 verwacht Stern een "duidelijk lagere" verkoop van personenwagens dan in het voorgaande jaar: circa 480 duizend tegenover 556 duizend. Dat zal leiden tot minder intern werk in verband met rijklaar maken van verkochte auto’s.

Op basis van diverse lopende programma’s verwacht Stern Groep de teruglopende omzet uit aftersales te kunnen stabiliseren. In de tweede helft van dit jaar opent de beursgenoteerde automotive groep drie SternPoints, nadat op 2 juni in Naarden de eerste vestiging van deze nieuwe onafhankelijke onderhoudsformule van start ging. Verder moet een nieuw revitaliseringsplan de gezondmaking van de divisie Stern 2 met de merken Opel, Chevrolet en Fiat versnellen. Naar verwachting zal de divisie SternDiensten de resultaten op het huidige ‘goede’ niveau kunnen handhaven, aldus de directie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding