Van Ekris komt voort uit een smederij die zich in 1912 ging toeleggen op het onderhouden van fietsen, motoren en later de verkoop en reparatie van tractoren. Van Ekris verkocht ook ooit nog de allereerste Spijker in ons land. Men zag dat de auto de toekomst zou hebben en dus verlegde Van Ekris de aandacht naar Chevrolet. De tweede generatie koos Opel en de derde Toyota. Het bedrijf groeide uit tot een Toyota-dealer met twee vestigingen. De huidige directeur Gert van Ekris is van de derde generatie. Hij zette in de jaren zeventig (in Breukelen) de stap naar het dealerschap van Toyota omdat het Opel-dealerschap dat zijn vader en oom hadden met GM werd ontbonden na het overlijden van de vader van Gert. GM was toen niet bereid het dealerschap opnieuw te verstrekken omdat Gert van Ekris zijn IVA-opleiding nog moest afronden. "Maar ik wilde wel het familiebedrijf in. Toyota geloofde toen wel in mijn ambitie dus werd het Toyota", aldus Gert van Ekris. In de huidige bedrijven werken ook de broers Harry en Ruud van Ekris en er staan twee zonen klaar om als vierde generatie het stokje over te nemen.

Om Hofleverancier te kunnen worden doet het kabinet van de commissaris van de koningin grondig onderzoek naar het wel en wee in het bedrijf. De financiële stand van zaken van de afgelopen jaren wordt gecontroleerd en de bestuurders mogen geen strafblad hebben. Aan het onderzoek werken mee de arbeidsinspectie, de burgemeester, de politie, de kamer van koophandel en diverse ministeries.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding