De consumenten kunnen stemmen via www.bovag.nl. Vorig jaar ging Autobedrijf Marco van Beek uit Steenwijkerwold met deze prestigieuze titel naar huis. Aanstaande oktober wordt de winnaar op het jaarcongres van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven bekendgemaakt. De verkiezing bestaat uit drie etappes. Consumenten kunnen tot 30 april stemmen en zij beoordelen hun favoriete autobedrijf daarbij onder andere op service, klantvriendelijkheid en deskundigheid. Het aantal stemmen per bedrijf wordt gedeeld door het aantal medewerkers, zodat grote en kleine autobedrijven evenveel kans maken. De negen autobedrijven met relatief de meeste stemmen staan in de halve finale. De tiende en laatste plek in de halve finale betreft een ‘wildcard’, waarvan de winnaar door de Bovag-leden onderling wordt aangewezen. In de halve finale selecteert  een vakjury na een uitgebreide screening de drie finalisten die in oktober tijdens het jaarcongres van de universelen om de titel zullen strijden.

Sinds 2007 organiseert Bovag Onafhankelijke Autobedrijven jaarlijks de verkiezing Autobedrijf van het Jaar. "Alle onafhankelijke autobedrijven die lid zijn van Bovag maken evenveel kans om Autobedrijf van het Jaar 2013-2014 te worden. Dus ongeacht de grootte van het bedrijf", aldus Anton Pluim, manager de universelenafdeling. "In de telling van de consumentenstemmen houden we namelijk rekening met het aantal medewerkers. Omvang speelt geen rol, deze verkiezing draait om zaken als kwaliteit, service en expertise."