Dat maakte het bedrijf donderdag (14 maart) bekend. Stern besloot vorig jaar zijn organisatie aan te passen aan de verslechterde automarkt, waarin het de verkopen van personenwagens met ruim vier procent zag dalen ten opzichte van 2011. Die reorganisatie en andere eenmalige uitgaven hebben het bedrijf vorig jaar 13,7 miljoen euro gekost. Het bedrijfsresultaat op operationeel niveau zakte in 2012 met ruim zes miljoen euro tot 8,6 miljoen euro. De omzet bleef min of meer stabiel op 936 miljoen euro. Het bedrijf keert geen dividend uit. Stern Groep verwacht dat de autoverkopen in Nederland dit jaar met vijftigduizend eenheden dalen tot 450 duizend. Stern spreekt geen concrete verwachtingen uit over de resultaten in 2013.

De reorganisatie van Stern is grotendeels afgerond. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden in hoog tempo dealervestigingen gesloten en heeft ook fors gesneden in de ondersteunende diensten. De dealers zullen volgens Stern door de ingrepen dit jaar een grotere bijdrage leveren aan het totale resultaat dan in 2012. Gedurende het hele jaar 2013 blijft de aandacht sterk gericht op kostenbesparing en efficiëntie.

Het bedrijf verwacht dit jaar nog vijf vestigingen te sluiten, aldus topman Henk van der Kwast in een toelichting. Dat zal, als het goed is, niet meer gepaard gaan met reorganisatiekosten. In de begroting voor dit jaar gaat het bedrijf dan ook uit van winst, ook in het meest sombere scenario. Alle onderzoeken wijzen volgens Van der Kwast op een forse consolidatieslag voor het komende decennium waarbij hij verwacht dat het aantal dealervestigingen zal halveren. Stern gaat niet actief op zoek naar overnames. "We wachten af tot er iets interessants langskomt.”

Stern groep vertegenwoordigt nog de merken Mercedes-Benz, Renault, Ford, Volvo, Volkswagen/Audi in de clusters Stern 1 tot en met Stern 5. Door de ‘uitermate slechte gang van zaken’ bij Merel Auto (Opel/Chevrolet) en Falco Auto (Fiat/Fiat Professional)  is al in het derde kwartaal van 2012 besloten dit (zesde) cluster op te heffen. Diverse vestigingen zijn in hoog tempo gesloten dan wel overgedragen aan derden. Als overeenstemming kan worden bereikt met de betrokken importeurs zal het merk Opel worden voortgezet op twee of drie locaties in Noord-Holland (boven het Noordzeekanaal). Het merk Fiat zal op bepekte schaal worden vertegenwoordigd door Vireo Auto. ‘Om volledig te breken met het verleden zullen de namen Merel Auto en Falco Auto geheel verdwijnen’, zo meldt Stern. 

Zie ook: René Roggen van Stern naar PGA Nederland