De acquisitie gebeurt ook door een team specialisten die de autobranche goed kennen. "Dat blijkt aan te slaan. We benaderen de bedrijven eerst telefonisch. Normaal gesproken kan je dan bij zes, zeven procent ook langs komen maar in de autosector ligt dat wel op veertig procent, dat is echt enorm hoog. Veel ondernemers in autobedrijven werken al jaren met dezelfde verzekeraar die tot nu toe eigenlijk een monopolie heeft. Dat er ook andere aanbieders zijn met een minstens even goed product is vaak een eye-opener,” zegt Jan de Wit, directeur automotive bij Meeus.

Apart team

Meeus is één van de grootste intermediairs op het gebied van verzekeringen in ons land. Het inmiddels meer dan 85 jaar bestaande bedrijf werkt met vijftienhonderd mensen vanuit 35 locaties in het hele land. De Wit: "We zijn tot de conclusie gekomen dat we onze klanten beter van dienst kunnen zijn door ons verder te specialiseren. Bij een analyse van onze portefeuille kwam als een rode draad naar voren dat we veel werken met klanten in de automotive sector. We hebben daarom besloten de expertise vanuit onze regionale vestigingen bij elkaar te halen om zo een apart team voor de sector te vormen. Die accountmanagers kennen de bedrijven, de sector en de regio dus goed, wat overigens ook geldt voor de binnendienst die de zaken verder afhandelt. Bovendien hebben we een specifiek product ontwikkeld dat we nu in de markt zetten. We doen dat overigens voor heel veel andere sectoren, we zijn één van de grootste in de gezondheidszorg en werken verder onder meer ook voor de bouw, metaalnijverheid en de grafische bedrijven. Ook daar hebben we vaak zo’n specifieke polis ontwikkeld. We weten dus wel waar we het over hebben.”

Garageverzekering

Dat specifieke product is een garageverzekering die alle aspecten van de dagelijkse gang van zaken in het autobedrijf omvat. Daarbij gaat het onder meer om de aansprakelijkheid, ook en vooral voor de auto’s van de klanten, maar ook om een brand- en andere schadeverzekeringen voor bijvoorbeeld de voorraad aan nieuwe en inruilauto’s. "Als je honderd auto’s op je opslagterrein hebt staan, dan wil je dat wel goed geregeld hebben. Overigens is juist die aansprakelijkheid in de huidige tijd van belang. Mensen blijken tegenwoordig immers nog al snel geneigd elkaar de schuld in de schoenen te schuiven." Meer in het algemeen zegt hij: "Veel ondernemers letten tegenwoordig scherp op de kosten. Het huidig economisch klimaat brengt met zich mee dat wat je het niet uit de opbrengsten kunt halen uit de kosten moet komen. Bij een verzekering is prijs echter niet alles, het gaat er ook om wat er precies gedekt is. Als je een heel goedkope verzekering hebt maar bij de eerste de beste schade ontdekt dat je zelf voor de kosten moet opdraaien, dan ben je net zo ver van huis. Onze mensen komen dat soort zaken graag met de ondernemer bespreken en dat blijkt goed aan te slaan. Daarbij nemen we niet alleen ons eigen product mee, wij werken als tussenpersoon voor alle grote verzekeraars en kunnen dat dus ook aanbieden. Daardoor is het aanbod bij ons groter dan wanneer je met één enkele verzekeraar zaken doet. Aegon is weliswaar onze aandeelhouder maar we zijn verder als tussenpersoon volledig onafhankelijk. De ondernemers in autobedrijven zijn vaak verrast dat er meerdere alternatieven beschikbaar zijn.”

Bovendien biedt Meeus de ondernemer ook andere noodzakelijke verzekeringen en dit zowel voor hemzelf als voor zijn medewerkers. De Wit: "Het is ook voor ondernemers in deze sector goed hun verzekeringen eens tegen het licht te houden. Dan hebben we het niet alleen over de kosten maar ook over de dekking en andere aspecten. dus het is goed dat eens met een deskundige door te nemen. Onze specialisten komen graag langs om alles in een gesprek goed op een rijtje te zetten.”