De topdrie is bepaald door een vierkoppige vakjury aan de hand van schouwingen én ervaringen van mystery shoppers. De verkiezing Autobedrijf van het Jaar wordt voor de zevende keer op rij georganiseerd en geeft aangesloten universelen de kans aan het Nederlandse publiek te laten zien wat ze in huis hebben. Afgelopen jaar werd autobedrijf Marco van Beek in Steenwijkerwold verkozen tot de beste van Nederland.

Auto & Service, Brauckmann en Marc Huisman zijn geselecteerd uit tien halve finalisten die voortkwamen uit de stemmen die duizenden consumenten via internet hebben uitgebracht. Juryvoorzitter Ferry Smith (ANWB) is enthousiast over het niveau van de drie finalisten. "Uit de inzendingen blijkt dat veel autobedrijven op zoek zijn naar een manier om zich te onderscheiden. Het is goed te zien dat er veel goede ondernemers tussen de kandidaten zitten die serieus met hun vak bezig zijn."

De tien autobedrijven in de halve finale zijn onlangs onder de loep genomen door keuringsinstantie W&D Consultants en bovendien hebben de bedrijven bezoek gekregen van mystery shoppers. Op basis van de bevindingen en rapportages heeft de vakjury, bestaande uit Ferry Smith (ANWB), Robert Bos (Bovemij), Nathan Bakker (VWE) en Oskar Bronsgeest (W&D consultants)  drie finalisten geselecteerd. Criteria als klantbeleving, toekomstbestendigheid en ondernemerschap stonden daarbij bovenaan de beoordelingslijst. Binnenkort krijgen de geselecteerde ondernemers óók de juryleden op bezoek en op 1 oktober 2013 wordt tijdens het jaarcongres van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven in Nijkerk bekendgemaakt wie de winnaar is.