Mercedes-dealer Van Dijk ontkent ‘onbehoorlijk bestuur’

Eerder dit jaar ging het zeer bekende Rotterdamse Automobielbedrijf J. van Dijk & Dochters failliet. De ‘feitelijk leider’ van de Mercedes-dealer, John van Dijk, wordt nu door de curatoren ‘onbehoorlijk bestuur’ verweten. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor de ondergang van de firma, zo schrijft Quote. John van Dijk spreekt dat tegen.

Het bekende Van Dijk-gebouw met de enorme ster aan de A20 moest zijn deuren definitief sluiten nadat ING de kredietkraan had dichtgedraaid. Het bleek een logisch gevolg van grote verliezen, die weer voortkwamen uit het verloren dealerschap van Mercedes-Benz.  De problemen stapelden zich op en uiteindelijk volgde beslaglegging van 16,8 miljoen euro op onder meer de riante Hillegersberg-villa’s van de twee dochters Van Dijk, aldus Quote. In hun nieuw gepubliceerde verslag presenteren de curatoren Heijnen en Groenewoud opvallende zaken. Bijvoorbeeld: hoewel hij in 1997 al terugtrad als bestuurder zijn de curatoren ervan overtuigd dat John van Dijk zelf wel degelijk ‘de feitelijke leiding’ had. Dit maakt hem samen met zijn dochters en een tijdelijk statutair bestuurder medeverantwoordelijk voor het beleid.

De dealerovereenkomst met Mercedes-Benz bleek al in november 2011 te zijn opgezegd omdat er ‘onvoldoende vertrouwen was in het management’.  De importeur had daar een onderbouwing voor: sinds 2009 ontbraken er goedkeurende accountantsverklaringen en de solvabiliteit van de onderneming stond ter discussie. Dit lag aan de enorme verliezen van het bedrijf en aan het feit dat de holding een ‘aanzienlijke vordering’ had op Van Dijk, die vervolgens zijn huisbankier ING niet tijdig op de hoogte zou hebben gebracht van het verbroken dealercontract.  Op de website van Quote zegt John van Dijk vanuit zijn woonplaats Monaco dat hij inderdaad al vijfenveertig jaar de feitelijke leiding over het bedrijf heeft.  "Maar wat dat onbehoorlijk bestuur betreft, dat moeten ze maar bewijzen. Ik spreek dat tegen."  Voor de rest wilde Van Dijk ‘het 020-blad dat niets doet dan katten, katten en katten’ niet te woord staan.  

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Mercedes-dealer Van Dijk ontkent ‘onbehoorlijk bestuur’ - Automobielmanagement.nl

Mercedes-dealer Van Dijk ontkent ‘onbehoorlijk bestuur’

Eerder dit jaar ging het zeer bekende Rotterdamse Automobielbedrijf J. van Dijk & Dochters failliet. De ‘feitelijk leider’ van de Mercedes-dealer, John van Dijk, wordt nu door de curatoren ‘onbehoorlijk bestuur’ verweten. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor de ondergang van de firma, zo schrijft Quote. John van Dijk spreekt dat tegen.

Het bekende Van Dijk-gebouw met de enorme ster aan de A20 moest zijn deuren definitief sluiten nadat ING de kredietkraan had dichtgedraaid. Het bleek een logisch gevolg van grote verliezen, die weer voortkwamen uit het verloren dealerschap van Mercedes-Benz.  De problemen stapelden zich op en uiteindelijk volgde beslaglegging van 16,8 miljoen euro op onder meer de riante Hillegersberg-villa’s van de twee dochters Van Dijk, aldus Quote. In hun nieuw gepubliceerde verslag presenteren de curatoren Heijnen en Groenewoud opvallende zaken. Bijvoorbeeld: hoewel hij in 1997 al terugtrad als bestuurder zijn de curatoren ervan overtuigd dat John van Dijk zelf wel degelijk ‘de feitelijke leiding’ had. Dit maakt hem samen met zijn dochters en een tijdelijk statutair bestuurder medeverantwoordelijk voor het beleid.

De dealerovereenkomst met Mercedes-Benz bleek al in november 2011 te zijn opgezegd omdat er ‘onvoldoende vertrouwen was in het management’.  De importeur had daar een onderbouwing voor: sinds 2009 ontbraken er goedkeurende accountantsverklaringen en de solvabiliteit van de onderneming stond ter discussie. Dit lag aan de enorme verliezen van het bedrijf en aan het feit dat de holding een ‘aanzienlijke vordering’ had op Van Dijk, die vervolgens zijn huisbankier ING niet tijdig op de hoogte zou hebben gebracht van het verbroken dealercontract.  Op de website van Quote zegt John van Dijk vanuit zijn woonplaats Monaco dat hij inderdaad al vijfenveertig jaar de feitelijke leiding over het bedrijf heeft.  "Maar wat dat onbehoorlijk bestuur betreft, dat moeten ze maar bewijzen. Ik spreek dat tegen."  Voor de rest wilde Van Dijk ‘het 020-blad dat niets doet dan katten, katten en katten’ niet te woord staan.  

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding