Dat meldt het Financieele Dagblad. Stevig ingrijpen zou dan ook onontkoombaar zijn. Onverkochte voorraden van de bedrijfsonderdeel in Noord-Nederland zijn aan de importeurs terug geleverd. Eerder sloot Pouw al een vestiging in Haren. Het bedrijf heeft zevenhonderd medewerkers en alle takken van het bedrijf leiden verlies, met uitzondering van de filialen in het oosten van Nederland.  Pouw stopt voorlopig met zijn expansieplan, waarbij in anderhalf jaar voor honderd miljoen aan omzet is bijgekocht. Oud-directeur Xeno Grimmelt van Pon is ingehuurd om een mogelijke fusie met concurrent Stern Groep te begeleiden, die in september is aangekondigd. Het bedrijf is eigendom van Jan Pouw (Pouw Beheer BV) en H2 Equity Partners maar is met veel geleend geld gefinancierd waardoor het extra kwetsbaar is in deze tijden van tegenvallende autoverkopen. Een versnelde reorganisatie in Noord-Nederland zou voldoende moeten zijn om de continuïteit van Pouw veilig te stellen.

Na dat Pouw de Van der Molen-autobedrijven in Groningen en Haren en Wander in de regio Assen overnam, zakte de markt in. Marketingdirecteur Heloise Timmerman van Pouw Groep zegt in het FD dat men dat niet heeft kunnen voorzien. De verkoopdoelen zijn intussen verlaagd. Om het kapitaalbeslag te verminderen is in overleg met importeurs besloten de voorraden in Noord-Nederland uit te dunnen. Kia, Opel en Mazda hebben 76 van de tweehonderd auto’s teruggehaald. Zo zijn 35 modellen van Kia afgelopen donderdag op vijf trailers geladen en teruggebracht naar de importeur. "Dit is op deze schaal niet eerder gebeurd", zegt Timmerman in FD.

Pouw Automotive Groep staat in de Dealerholding Top-50 (van mei 2013) op de vierde plek na Stern, Dealer Groep Pon en PGA Nederland. Pouw Automotive Groep heeft in dat overzicht 23 vestigingen (daken) en vertegenwoordigt dertien merken, waaronder vooral Peugeot en Volkswagen. De omzet van het concern in 2012 was iets meer dan een half miljard euro, met een netto resultaat van 3,8 miljoen. Pouw staat in het overzicht genoteerd met 825 medewerkers (ultimo 2012).  

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding