AutoGarantVeiling.nl wil maandelijks drieduizend auto’s tot vijf jaar oud via het internet veilen onder particuliere kopers. Initiatiefnemer Frank Kamminga werkt naar eigen zeggen voor het aanbod van de occasions samen met acht grote leasemaatschappijen en ruim zestig dealerbedrijven, waaronder enkele holding. Kamminga wil (nog) niet zeggen wie deze bedrijven zijn. "Dat mag ik niet zeggen. Ze willen eerst zien hoe het initiatief zich ontwikkelt. Daarnaast willen we de prijzen in de showrooms niet onder druk te zetten." AutoGarantVeiling.nl biedt de voertuigen namelijk aan voor een prijs die vijftien procent onder de dagwaarde van de ANWB Koerslijst ligt. Kamminga verwacht dat de auto’s wel meerdere biedingen zullen krijgen en zo boven de ingezette prijs (van -15%) zullen uitkomen. Het systeem staat volgens de ondernemer nog open voor meer partijen dan de huidige deelnemers. "We willen graag meer deelnemers," zegt Kamminga,  die binnen de autobranche geen bekende is. Om AutoGarantVeiling.nl een ‘vertrouwd autogezicht’ mee te geven is oud-directeur Berend Veenendaal van Pon als ambassadeur aangetrokken.

Vertrouwen

Woensdag 22 juli is AutoGarant Veiling.nl van start gegaan. "Vertrouwen is het sleutelwoord voor de consument en daar hebben we zo veel mogelijk naartoe gewerkt. Iedere auto heeft een bekende onderhoudshistorie en een NAP, twaalf maanden volledige garantie en een apk. En als laatste: je hebt twee dagen de mogelijkheid om de auto om te ruilen." Kamminga krijgt een vaste vergoeding voor iedere verkochte auto. "De eventuele meerprijs boven de ingezette prijs gaat naar de inbrenger." De nationale autoveiling Autogarantveiling.nl wordt woensdag (22 juli) gelanceerd.
Grote showroom
Bijzonder is ook dat de voertuigen die naar de veiling gaan fysiek te bezichtigen zijn in één van de grootste autoshowrooms van Nederland, op een zichtlocatie in Velp aan de A12. Jaarlijks worden in Nederland 2,4 miljoen auto’s verhandeld, circa vierhonderd duizend nieuwe en circa twee miljoen occasions. Op de veiling gelden geen opslagen en geen administratiekosten: het bedrag dat de koper biedt op de veiling is ook het bedrag dat men betaalt voor de auto. "Het is een doorbraak in de Nederlandse autohandel", zegt directeur Kamminga. "AutoGarantVeiling.nl biedt de consument maximale veiligheid bij de aanschaf van een gebruikte auto. In combinatie met de ANWB Autoverkoopservice betekent dit een totale ontzorging voor de koper. Het hele proces is transparant, veilig en voordelig: van inruil en bieden, tot aanschaf, betaling, tenaamstelling, garantie, eventuele financiering en verzekering. Dat bestond nog niet in Nederland. Voor de consument is dit een nieuwe, veilige manier om een occasion te kopen."

Vastgeroest proces  
Kamminga: "Auto’s verkopen via een showroom is een oubollig, vastgeroest proces. De veiling loopt drie dagen, dat is de periode dat kopers kunnen bieden. De auto’s worden ook afgeleverd met een twee keer 24 uur omruilgarantie, mocht de aankoop niet bevallen. Dat is in feite de proefrit. Wij hebben zoveel vertrouwen in ons product dat we de omruilgarantie bieden."
AutoGarantVeiling.nl
AutoGarantVeiling.nl is een online autoveiling met een fysieke showroom in Velp. Het concept is gebaseerd op ‘veiligheid en vertrouwen’ voor de consument, of het nu gaat om de kenmerken van de auto, de transactie, de aflevering of de omruilgarantie.