Dit meldt Financial Times. De aandelen van Fiat Chrysler Automobiles daalden donderdag op de beurs van Milaan tien procent in waarde en de handel is zelfs enkele malen stilgelegd als gevolg van grote beweeglijkheid in automotive aandelen en de aanklacht van twee Amerikaanse dealers tegen FCA.

De fabrikant zou de verkoopcijfers in de VS manipuleren. De aanklacht tegen FCA in Chicago komt van dealerschappen van Napleton Automotive Group. Zij beschuldigen de autofabrikant ervan de dealers actief gevraagd te hebben  om binnen het volumegroeiplan verkeerde verkoopresultaten door te geven. Volgens de dealers verschenen steeds op de laatste dag van de maand verkeerde cijfers, waarna  de dealers in de erop volgende 24 uur de cijfers herstelden, nog voor de fabrieksgarantie van de voertuigen in werking kon treden.  De dealers zeggen ook dat hooggeplaatste managers van Fiat Chrysler in de VS deze praktijken volledig faciliteerden en er ook volledig aan meewerkten.  Fiat Chrysler heeft de betrokken dealers om bewijs voor de beschuldigingen gevraagd , maar zou niets ontvangen hebben.    

FCA heeft de aanklacht afgedaan als ‘het product van twee gepikeerde dealers die hebben verzuimd om aan hun verplichtingen van de dealerovereenkomst die zij bij FCA US hebben getekend te voldoen’.  Sterker nog, FCA zegt dat de dealers gedurende de laatste maanden de dreiging van een proces gebruikten om FCA te dwingen hen een speciale behandeling te geven.

Het is in het afgelopen jaar niet voor het eerst dat FCA onder de loep wordt genomen. De NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) heeft de fabrikant een torenhoge boete gegeven voor wat de regelgever bestempelde als  ‘een patroon van slechte prestaties’ op het gebied van recalls en het herstellen van gebrekkige voertuigen. (bron: FT)