Nota bene op het moment dat het Japanse merk hun belangrijke Civic in een compleet nieuwe generatie aan de markt voorstelt. Honda Benelux-directeur Paul Tomanek schetst onze medewerker Rob van Ginneken een turbulent 2016, waarin Honda onder andere lang op zoek is geweest naar een partij die de import ‘particulier’ wilde overnemen. Het was zelfs bijna zover!

Tomanek: ‘Dat gold niet alleen voor Nederland, want ongeveer een jaar geleden ging Honda Europa in meerdere Centraal-Europese landen op zoek naar partijen die de import konden overnemen. Alleen de vijf grootste markten zou Honda dan zelf blijven doen.’

Nederland kwam daarbij in beeld omdat ‘we’ als potentieel minst kansrijke markt waren ingeschaald.
‘Een lastig land met telkens veranderende fiscaliteit. We hadden zelfs al contacten met serieuze kandidaten, maar grote marktverstoringen als de Brexit deden Honda na augustus besluiten alles te heroverwegen. Dat is allemaal vrij recent dus.’

‘Honda ziet Europa in veel opzichten als leidend en het is recent duidelijk geworden dat elektrificatie en hybridisering richting 2020 ook voor Honda zeer belangrijk zal worden. In dat opzicht is een markt als Nederland dan juist wel belangrijk. En heeft potentie. We houden het dus bij een fabriekssituatie.’
Onze informatie luidt niettemin dat de dealercontracten allemaal zijn opgezegd. Waarom? Als Honda toch zelf actief blijft?

‘Het klopt dat we die stap in januari hebben genomen. Ook voor de erkende reparateurs trouwens. Dat wordt effectief in januari 2019. In zekere zin zijn we op weg naar een harde reset van de organisatie, zou je kunnen zeggen. Een complete herstart. We zoeken ook een salesmanager en twee district managers voor Nederland nu. Maar er komt ook een nieuwe aanpak voor de PR in Nederland’
Honda wil in elk geval naar een veel kleiner dealernetwerk, zegt Tomanek.

‘We starten vanaf een blanco blad en mikken op ongeveer een halvering naar twintig. Uitgangspunt is dat iedere dealer voldoende hoge aantallen haalt om goed te kunnen draaien. Zo’n 120 minimaal. Momenteel bezoek ik alle dealers om met ze te praten.’ (RvG)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding