Volkswagen ontwikkelt voor haar Duitse klanten een portaal waarop de handel en de werkplaatsen beide kunnen aansluiten. "We moeten de klant veel meer dan tot nu toe centraal stellen. Bij alle digitale activiteiten staat de klant vooraan bij het merk, bij de handel en bij de auto’s."

VW Deutschland zal daartoe alle verkopers en de medewerkers aan de receptie van de werkplaats uitrusten met een tablet waarmee ze direct toegang hebben tot het portaal. "Daarmee kan je ook een belangstellende die de showroom binnen loopt direct alle informatie geven die hij of zij wil," hoopt Mann. De commerciële directeur heeft de plannen inmiddels voor de vereniging van Duitse dealers uiteengezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding