Zij kunnen de grote investeringen die BMW eist in showrooms en faciliteiten niet opbrengen terwijl BMW zelf ook bewust lijkt aan te sturen op een schaalvergroting in haar Belgische netwerk. Tegelijk zijn Belgische dealers boos en ongerust over de komst van het Zweedse Bilia, één van de grotere dealerondernemingen in Europa met veel vestigingen in Zweden zelf, Duitsland en Noorwegen, dat onlangs de eerste twee dealers in België heeft overgenomen.

Over succes hebben de dealers niet te klagen want BMW was in het net afgelopen jaar met ruim 40.000 verkochte auto’s weer het derde merk op de Belgische markt, na Renault en Volkswagen. Desondanks is al tijden een overnamegolf aan de gang. Volgens het dagblad De Tijd verwisselden de laatste vijf jaar 19 van de destijds 69 BMW-dealers van eigenaar. Daarbij gaat het vrijwel steeds om grote bedrijven die de kleintjes opslokken. In veel gevallen zijn de overnemers multi-brand dealers die met name ook Audi in hun showroom hebben staan, wat weer tot vraagtekens bij BMW-collega’s leidt. BMW Belux stelt op haar beurt tegenover de krant: "Ons dealernetwerk is in het bezit van families. Als de eigenaar in zijn familie niemand vindt om de zaak over te nemen, wordt die meestal door een andere concessiehouder overgenomen. De familiale dealers verklaren net het succes van BMW in België."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding