Met die installatie kan de klant thuis de auto voltanken met aardgas voor het normale gastarief van bijvoorbeeld 38 cent per kubieke meter. Dat is 0,83 kilogram dus een hele kilogram kost een thuistanker ongeveer 46 cent. Aan de commerciële pomp betaal je 66 cent voor aardgas, als je er een kunt vinden. Net zo veel Opel-dealers kunnen ook zo’n thuisvulinstallatie krijgen wanneer zij een CNG-model gaan inzetten voor vervangend vervoer of proefritten. Dit maakte Opel deze week bekend tijdens de Week van de Vooruitgang (16-22 september). Het eerste systeem is inmiddels geplaatst bij de Opel-dealers Wander in Assen en Vriens AutoCenter in Breda. De ‘Phill’ thuisvulinstallatie is afkomstig van de Canadese fabrikant Fuelmaker. Verkoop en distributie in Nederland wordt verzorgd door Teesing Systems uit Rijswijk, de installatie door Meurs uit Lochem. Opel wil de vraag naar zijn aardgasmodellen stimuleren. De thuisvulinstallatie (slow fill) stelt de klant in staat zijn Zafira of Combo thuis – bijvoorbeeld ’s nachts – vol te tanken. Met deze actie onderstreept Opel de behoefte om op korte termijn een commerciële infrastructuur voor het tanken van aardgas te creëren. Opel is ook deelnemer van het recent opgerichte samenwerkingsverband Aardgas Mobiel. Voor de aftrap van deze primeur in Nederland koos Opel bewust de ‘Week van de Vooruitgang’ die in tal van gemeenten en provincies plaatsvindt. Het is een initiatief van de Europese Commissie om mensen bewuster te maken van hun mobiliteit en medeverantwoordelijkheid voor het milieu. Gedurende de hele week trok een karavaan van aardgasvoertuigen door het land. Opel maakt gebruik van specifiek op aardgas afgestemde (monovalent-plus) motoren die een twintig procent hoger rendement leveren dan een vergelijkbare bi-fuelmotor die op zowel benzine als aardgas draaien. Nadeel is dat de auto weliswaar op benzine kan rijden (noodtankje van 15 liter) maar dan niet optimaal functioneert. Een volle tank aardgas kost bij een commercieel CNG-station ongeveer veertig procent minder dan een vergelijkbare tank diesel en zo’n 55 procent minder dan een vergelijkbare tank benzine. De huidige richtprijs van aardgas aan de commerciële pomp bedraagt 66 cent per kilo. Het gemiddelde verbruik van de Zafira 1.6 CNG bedraagt vijf kilogram per 100 kilometer. Een Combo verbruikt iets minder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding