Productie Donkervoort D8 GT ’s werelds lichtste

Donkervoort Automobielen heeft de productie van de D8 GT gestart.

De superlichte GT, de eerste dichte Donkervoort in de dertigjarige geschiedenis van het Nederlandse Lotus/Caterham, stoot minder CO2 uit dankzij zijn zeer lage gewicht. In de D8 GT is veel gebruik gemaakt van carbonfiber. Het resultaat is dat het dak en de deuren van de nieuwe GT minder wegen dan het stoffen dak en de stoffen deuren van de open D8. Het totale gewicht van de auto komt op 650 kilogram , wat de nieuwe Donkervoort de lichtste GT ter wereld maakt. Donkervoort geeft hiermee volgens de fabrikant een nieuwe benadering van het oplossen van het CO2 probleem: de auto voldoet moeiteloos aan de strengste emissie-eisen. Meer over Donkervoort en zijn plannen in AM 10 van 23 mei.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Productie Donkervoort D8 GT ’s werelds lichtste - Automobielmanagement.nl

Productie Donkervoort D8 GT ’s werelds lichtste

Donkervoort Automobielen heeft de productie van de D8 GT gestart.

De superlichte GT, de eerste dichte Donkervoort in de dertigjarige geschiedenis van het Nederlandse Lotus/Caterham, stoot minder CO2 uit dankzij zijn zeer lage gewicht. In de D8 GT is veel gebruik gemaakt van carbonfiber. Het resultaat is dat het dak en de deuren van de nieuwe GT minder wegen dan het stoffen dak en de stoffen deuren van de open D8. Het totale gewicht van de auto komt op 650 kilogram , wat de nieuwe Donkervoort de lichtste GT ter wereld maakt. Donkervoort geeft hiermee volgens de fabrikant een nieuwe benadering van het oplossen van het CO2 probleem: de auto voldoet moeiteloos aan de strengste emissie-eisen. Meer over Donkervoort en zijn plannen in AM 10 van 23 mei.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding