McLaren gaat met de auto merken als Ferrari, Lamborghini en Porsche beconcurreren en men denkt dat er een afzet mogelijk is van vierduizend auto’s in 2014. McLaren wil verschillende modellen op de markt brengen en de productie vindt plaats in Woking (Surrey, Engeland). De fabriek zou al over veertien maanden volledig operationeel moeten zijn. Gisteren werd de presentatie van het prototype van de eerste auto gedaan door de twee F1-coureurs Button en Hamilton. De auto zal worden gebouwd rondom een chassis van koolstofvezel en zal een topsnelheid van 320 km/u combineren met comfort. Men denkt aan een prijs van 160-170 duizend pond (180 – 190 duizend euro) voor de 12C maar McLaren kijkt vooral naar de prijsstelling van de nieuwe Ferrari 458, waarmee de auto zou gaan concurreren.

McLaren heeft eerder auto’s voor op de weg gebouwd maar in ontzettend kleine aantallen. Het bouwde zegge en schrijven 103 stuks van de F1 (1994) die men toen verkocht voor 650 duizend pond en die nu voor meer dan twee miljoen pond als occasion van de hand gaan. Het bedrijf is onlangs gestopt met het bouwen van de SLR McLaren voor Mercedes. Daarvan zijn er tweeduizend geproduceerd.

Het nieuws van McLaren kwam op dezelfde dag naar buiten als dat de Britse regering garanties geeft over een lening van 360 miljoen pond aan Ford voor investeringen in groene motoren en auto’s die worden gebouwd in vier Britse fabrieken. Bovendien steunt de regering Nissan met 21 miljoen pond om de productie van de elektrische Nissan Leaf en de batterijen in Engeland te krijgen.

De aandeelhouders van McLaren zijn Mumtalakat Holding Company, de TAG Group van Mansour Ojjeh en directeur Ron Dennis. Zij praten met een onbekende investeerder uit het Midden-Oosten die 48 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf zou kopen. McLaren zegt dat het kan rekenen op een wachtlijst van klanten en zal binnen drie maanden beginnen met het aannemen van orders. (bron: FT)