Adac heeft de gegevens van meer dan twee miljoen pechgevallen uit 2009 verwerkt. Het betreft meldingen van leden die vorig jaar gestrand waren en vervolgens de Duitse evenknie van de wegenwacht inschakelden. Weinig verrassend: problemen met de elektronica kwamen het meest voor (40,8 procent). Storingen aan het ontstekingssysteem (10,8 procent) waren goed voor de tweede plaats. Het onderzoek betrof uitsluitend modellen die in Duitsland courant zijn en die in (een deel van) de periode 2004 – 2009 te koop waren.  

 

Mercedes kwam drie keer als winnaar uit de bus. De B-Klasse is de meest betrouwbare auto in de onderste middelklasse, de C-Klasse kreeg hetzelfde predicaat in de categorie middenklasse / hogere middenklasse. De Mercedes SLK is de meest betrouwbare auto in het segment sportauto’s / cabrio’s. BMW was twee keer succesvol. De BMW X3 scoorde het hoogst in de categorie suv’s en de Adac is daarnaast vol lof over de Mini (eerste in het B-segment).

 

In het A-segment liet de eeneiige drieling Citroën C1, Toyota Aygo en Peugeot 107 zich van zijn beste kant zien. Om het verhaal compleet te maken: de Citroën C4 – Xsara Picasso toonde zich het meest betrouwbaar in de categorie kleinere mpv´s en vans, bij de grotere exemplaren staan de VW Sharan en Seat Alhambra op de eerste plaats. Een zevental merken zag een model onderaan eindigen. Tot de minst betrouwbare modellen behoren de Chevrolet Matiz, Fiat Punto, Peugeot 307, Opel Vectra, Hyundai Tucson, Renault Kangoo en Ford Transit.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding