De huidige X3 wordt vooral gezien als te krap voor passagiers achterin, terwijl de kwalitatieve uitstraling beneden de maat wordt bevonden. Het stugge karakter en daarmee samenhangende matige comfort, was eveneens een punt dat met de nieuwe generatie moest worden verbeterd. Het nieuwe model loopt sinds begin vorige maand van de band in het speciaal daartoe uitgebreide deel van de fabriek in Spartanburg in Georgia.

Het nieuwe model staat vanaf 20 november bij de dealers en is leverbaar als de 306 pk sterke xDrive 35i vanaf 67 duizend euro en als xDrive 30d met de 184 pk sterke diesel voor 51.735 euro. De 35i wordt gekoppeld aan de achttraps automatische transmissie en heeft een start/stopfunctie. Verbruik en emissie van beide vernieuwde motoren zijn ten opzichte van de huidige versie met respectievelijk tien procent en vijftien procent verminderd, terwijl het vermogen met twaalf en vier procent is gestegen.

De spoorbreedte is 90 millimeter groter en voor de wielophanging zijn onderdelen gebruikt om de carrosserie van het chassis te isoleren met eenzelfde ontwerp als van de 7-Serie. Met alle verbeteringen is tijdens de eerste ritten op de weg duidelijk merkbaar dat de rijkwaliteiten aanzienlijk zijn verbeterd en zijn er is er op het comfort niets aan te merken. Ondanks de toegenomen afmetingen is de nieuwe X3 maximaal 25 kilo lichter dan zijn voorganger.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding