De te produceren exemplaren zijn in eerste instantie alleen bestemd voor de lokale markt. Eind november moet de eerste Prius in Thailand van de band rollen.

De productie vindt in een bestaande fabriek plaats. Omdat de koers van de Japanse yen zo hoog is, brengt de fabrikant de bouw van de populaire hybride in Thailand onder. De waarde van de yen was in de afgelopen 15 jaar nooit zo hoog.

Het is hierom minder lucratief om auto’s vanuit Japan te exporteren. De Thaise fabriek heeft een capaciteit van 200.000 eenheden per jaar en bouwt reeds de Camry, Camry Hybrid en Corolla. Voor de toevoeging van de Prius hoeft niet noemenswaardig te worden geïnvesteerd in de faciliteit.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding