Aan de peiling deden drieduizend panelleden mee. Zij hielden bij hoeveel euro’s ze kwijt waren aan onderhoud (regulier en incidenteel) en welke mankementen optraden. Ook pech onderweg werd vastgelegd. Bij de berekening van de vaste kosten hanteerde de bond de inruilprijsberekeningen van Autotelex.

Uit de lijst van honderd populaire automodellen die het resultaat is, komt naar voren dat de autokosten in 2009 gedaald zijn met 1,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2008 was juist overall sprake van een flinke stijging. Het onderzoek is verdeeld over zes verschillende klasses. Per klasse meldt de bond de uitschieters, oftewel de ‘auto’s die relatief veel mankementen hebben en in hun klasse duur zijn in gebruik’. In de kleine klasse steekt de Kia Picanto negatief af ten opzichte van zijn concurrenten. Bij dit model blijken volgens de bond zowel de vaste kosten (o.a. afschrijving) als de variabele kosten (onderhoud, brandstof) relatief hoog. Andere modellen met relatief hoge lasten of een hoge mankementkans zijn de Chevrolet Kalos 1.4 en de 1,4 liter benzineversies van zowel de Citroën C4 als de Peugeot 307. De 1.6 benzine-uitvoeringen van Renault’s MPV modellen Modus en Scénic onderscheiden zich eveneens negatief van de rest.

Volgens de Consumentenbond scoren de Citroën C1, de Peugeot 107 of de Toyota Aygo het best in de kleine klasse. In de klasse daarboven komen de Honda Jazz 1.4 en de Hyundai Getz 1.4 goed naar voren. Die laatste is weliswaar niet erg goedkoop in het onderhoud, maar wel betrouwbaar.

Bij de compacte middenklassers raadt de bond de Dacia Logan 1.6 en de Volkswagen Golf 1.6 aan. De Dacia is niet helemaal foutvrij, maar wel goedkoop. Bij de duurdere middenklassers onderscheiden de Honda Civic Hybrid en de Toyota Prius zich positief. Voor wat betreft de MPV modellen melden de onderzoekers dat er in dit segment geen echte uitschieters zijn. De Volkswagen Touran 1.6 scoort weliswaar goed qua betrouwbaarheid, maar is relatief duur. De Seat Altea 1.6 en de Toyota Verso 1.8 zijn iets minder betrouwbaar, maar wel goedkoper.

 Consumentenbond autokosten.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding