Wanneer een taxi-chauffeur kiest voor een milieuvriendelijke wagen, krijgt hij 60 procent korting op de registratiekosten.

Van de 1.052 nieuwe taxi’s die dit jaar in Noorwegen tot nu toe op kenteken zijn gezet, zijn er 377 van Mercedes-Benz. Het Duitse merk blijft daardoor de absolute favoriet en wist zelfs zijn marktaandeel licht te verhogen, van 33,8 procent vorig jaar tot 35,8 procent nu.

Maar 120 taxichauffeurs kozen dit jaar voor een Prius en dat zijn er 193 procent meer dan in 2009. En omdat de Avensis het ook leuk doet als taxi in Noordwegen, steeg het marktaandeel van Toyota in het segment dankzij 213 registraties van 15,3 naar 20,1 procent.

Bij bovengenoemd Japanse merk houden de Prius en de Avensis elkaar redelijk in balans, maar de taxichauffeurs die voor Mercedes-Benz kiezen, willen maar één ding: een E-klasse. Dit model is dit jaar goed voor 331 registraties, oftewel een marktaandeel van 31,5 procent. Andere populaire taximodellen in Noorwegen zijn de Volvo V70 (7,2 procent marktaandeel), de Ford Mondeo (3,7), de Skoda Superb (3,4), de Volkswagen Touran (3,0), de Skoda Octavia (2,6), de Volkswagen Passat (2,0) en de Peugeot 5008). Op merkniveau bestaat de top-10 na Mercedes-Benz en Toyota uit Volvo, Volkswagen, Ford, Skoda, Peugeot, Mitsubishi, Opel en Subaru.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding