Dat meldde De Telegraaf. De legendarische Britse premier, in 2002 gekozen tot grootste Brit aller tijden, maakte tijdens zijn de verkiezingscampagnes in 1944 en 1949 gebruik van de Daimler DB18 Drophead Coupé, die voorzien was van een carrosserie van de Carlton Carriage Company.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er slechts acht van de 23 geplande Drophead Coupés gebouwd. Tijdens de aanhoudende Duitse bombardementen van Britse steden tussen september 1940 en mei 1941, die de geschiedenis in zijn gegaan als de Blitz, werden vier van de Daimlers vernietigd. Een vijfde exemplaar raakte zodanig beschadigd dat deze niet meer te restaureren viel. Churchill’s Drophead, de auto met chassisnummer 49531, wordt als het enig overgebleven exemplaar uit 1939 beschouwd, aangezien niemand weet wat er met de andere twee DB18’s is gebeurd.

Nadat Churchill de auto van de hand deed, dook de Daimler DB18 Drophead Coupé op in de VS, Duitsland en Groot-Brittannië. De auto werd uiteindelijk in Hamburg gerestaureerd door de vermaarde restaurateur Thiesen, voor 140 duizend euro. Veilinghuis Brooklands verwacht de Daimler in deze staat, maar vooral dankzij diens beroemde eigenaar, tussen de 200 duizend  en 250 duizend pond op zal brengen. Dat is bijna vier ton in euro’s. De veiling staat gepland op 4 december.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding