Het roodbruine roofdiertje, ongeveer zo groot als een kat maar veel slanker, komt af op de vislucht van een bepaald soort rubberen slangen en leidingen, zegt ANWB-Wegenwachtman Martin Lucas in NRC Handelsblad. "Vooral Japanse auto’s zijn in trek." De automobilisten begrijpen er in eerste instantie niets van: waarom gaan ineens al die lampjes branden en doet hun auto het niet meer? Zelf heeft Lucas een plastic zakje met hondenhaar onder zijn motorkap – marters zijn bang voor honden dus dat schrikt af, beweert hij.

 

Hondenhaar aanbrengen is een van de vele methoden waarmee autobezitters in het oosten des lands de steenmarters proberen te weren. Andere zijn: bobbelig kippengaas over je parkeerplek spannen. Toiletblokjes onder de motorkap, of doekjes met ammoniak. Of antimarterspray. Intussen rukt de steenmarter steeds verder naar het westen op. De steenmarter is een beschermde diersoort: vangen en doden mag dus niet.

 

Ook autofabrikanten werpen zich nu op het probleem. Zo gebruikt Ford rubber zonder visolie. Mercedes heeft de motorruimte hermetisch afgesloten, terwijl Audi en BMW een martervrije motorruimte kunnen leveren, tegen meerprijs uiteraard. Leidingen en kabels in kokers of hoezen van harde kunststof opsluiten is ook effectief.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding