Productieversie van Opel Ampera in Genève

De Opel Ampera is bijna zover om een volledig nieuw segment op de Europese automarkt gestalte te geven. Voor de vijfdeurs Ampera die later dit jaar in productie wordt genomen, zijn duizend reserveringen binnen, zegt Opel. Waarvan 150 in Nederland.

De productieversie van de Ampera maakt zijn werelddebuut tijdens de Autosalon van Genève (3-13 maart). Al zo’n duizend personen in Europa hebben inmiddels een Ampera gereserveerd, aldus Opel, waarvan ongeveer de helft zakelijke klanten. Ook in Nederland, een belangrijke markt voor de Opel Ampera in Europa, is de interesse groot. Meer dan 150 reserveringen en een veelvoud aan koopintenties tonen aan dat de Ampera en zijn technologie aanslaan in de markt.

In tegenstelling tot wat andere fabrikanten doen, biedt Opel de Ampera in heel Europa aan voor een prijs vanaf 43 mille (adviesprijs inclusief btw). Het tarief van Opel voorkomt verwarring omdat altijd over de prijs van de auto inclusief batterij wordt gesproken. De Ampera heeft inmiddels een groep e-pioniers in Europa enthousiast gemaakt. Circa vierhonderd pioniers hebben zich als potentiële klanten aangemeld op www.opel-ampera.com. Zij ontvangen exclusieve informatie, mogen als eersten een proefrit maken in de Ampera en genieten van een scala aan andere voordelen. Terwijl de e-pioniers wachten op de start van de verkoop van de Ampera, wisselen zij meningen uit over de toekomst van de auto. Steeds meer automobilisten zijn ervan overtuigd dat de toekomst van de mobiliteit moet worden gezocht in elektrische auto’s.

De Opel Ampera is de eerste elektrisch aangedreven auto in Europa die geschikt is voor dagelijks gebruik. Anders dan bij een andere elektrische auto met batterij hoeft de bestuurder zich geen zorgen te maken over de actieradius. De auto geeft hem de zekerheid dat hij onderweg niet zal stranden met een lege batterij.
De batterij wordt in ongeveer vier uur opgeladen met 230V-spanning door hem aan te sluiten op een gewoon stopcontact. De meeste Ampera’s zullen altijd in batterijmodus rijden, verwacht Opel. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat ongeveer tachtig procent van de Europeanen minder dan zestig kilometer per dag aflegt, zodat de Ampera probleemloos aan hun eisen voldoet. Tijdens de eerste veertig tot tachtig kilometer (afhankelijk van de rijomstandigheden, de rijstijl en de temperatuur) wordt het vermogen geleverd door de elektriciteit die in de lithium-ionbatterij van 16 kWh is opgeslagen. Daarna treedt de range extender in werking om de elektrische energie op te wekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Productieversie van Opel Ampera in Genève - Automobielmanagement.nl

Productieversie van Opel Ampera in Genève

De Opel Ampera is bijna zover om een volledig nieuw segment op de Europese automarkt gestalte te geven. Voor de vijfdeurs Ampera die later dit jaar in productie wordt genomen, zijn duizend reserveringen binnen, zegt Opel. Waarvan 150 in Nederland.

De productieversie van de Ampera maakt zijn werelddebuut tijdens de Autosalon van Genève (3-13 maart). Al zo’n duizend personen in Europa hebben inmiddels een Ampera gereserveerd, aldus Opel, waarvan ongeveer de helft zakelijke klanten. Ook in Nederland, een belangrijke markt voor de Opel Ampera in Europa, is de interesse groot. Meer dan 150 reserveringen en een veelvoud aan koopintenties tonen aan dat de Ampera en zijn technologie aanslaan in de markt.

In tegenstelling tot wat andere fabrikanten doen, biedt Opel de Ampera in heel Europa aan voor een prijs vanaf 43 mille (adviesprijs inclusief btw). Het tarief van Opel voorkomt verwarring omdat altijd over de prijs van de auto inclusief batterij wordt gesproken. De Ampera heeft inmiddels een groep e-pioniers in Europa enthousiast gemaakt. Circa vierhonderd pioniers hebben zich als potentiële klanten aangemeld op www.opel-ampera.com. Zij ontvangen exclusieve informatie, mogen als eersten een proefrit maken in de Ampera en genieten van een scala aan andere voordelen. Terwijl de e-pioniers wachten op de start van de verkoop van de Ampera, wisselen zij meningen uit over de toekomst van de auto. Steeds meer automobilisten zijn ervan overtuigd dat de toekomst van de mobiliteit moet worden gezocht in elektrische auto’s.

De Opel Ampera is de eerste elektrisch aangedreven auto in Europa die geschikt is voor dagelijks gebruik. Anders dan bij een andere elektrische auto met batterij hoeft de bestuurder zich geen zorgen te maken over de actieradius. De auto geeft hem de zekerheid dat hij onderweg niet zal stranden met een lege batterij.
De batterij wordt in ongeveer vier uur opgeladen met 230V-spanning door hem aan te sluiten op een gewoon stopcontact. De meeste Ampera’s zullen altijd in batterijmodus rijden, verwacht Opel. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat ongeveer tachtig procent van de Europeanen minder dan zestig kilometer per dag aflegt, zodat de Ampera probleemloos aan hun eisen voldoet. Tijdens de eerste veertig tot tachtig kilometer (afhankelijk van de rijomstandigheden, de rijstijl en de temperatuur) wordt het vermogen geleverd door de elektriciteit die in de lithium-ionbatterij van 16 kWh is opgeslagen. Daarna treedt de range extender in werking om de elektrische energie op te wekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding