M GmbH heeft in de loop der tijd tal van bijzondere prototypes gebouwd, die nooit in productie zijn gegaan. Op 1 april werd voor een kleine groep internationale journalisten opnieuw een prototype onthuld (die de serieproductie niet zal halen): de M3 Pick-up truck. Het is niet de eerste keer dat M GmbH een pick-up heeft gebouwd, ook in de jaren tachtig was er één. Maar die was niet zo fraai uitgevoerd en afgwerkt als de huidige.

Of het nu een echte – en dure – 1 aprilgrap was of niet, met de M3 Pick-up heeft M GmbH wel de eerste high performance pickup ter wereld neergezet. De bouw van zo’n auto moet trouwens altijd worden gezien als vingeroefening. De ervaring komt van pas bij de ontwikkeling van nieuwe serieuze modellen. Tenzij… er vraag komt naar zo’n pick-up. Al was het maar van circuits die hem wel zien zitten als ‘rescue’ auto. Want snel is hij: met dezelfde 420 pk sterke V8-motor als de M3 Coupe, Convertible en Sedan haalt hij met gemak 300 km/u. Dat bleek op de Nordschleife van de Nürburgring, waar de M3 Pickup – in camouflagetrim – uitgebreid is getest. Net als alle andere M-modellen, die niet eerder  op de weg komen dan na tests op de ring. De M3 Pick-up mag dan niet in productie gaan, we kunnen hem in Duitland wel op de openbare weg tegenkomen, want hij is daartoe officieel toegelaten. M GmbH gebruikt hem dan ook voor het transport van onderdelen en banden. In het fraai afgewerkte pick-up kan een gewicht worden meegenomen van 450 kilo. Het prototype is het eerste M-model ooit dat is uitgerust met een trekhaak.

De letter M staat vanaf 1972 voor de Motorsportdivisie van BMW, maar intussen is M GmbH als volle dochter een succesvolle business unit van BMW AG. Vorig jaar sloot M GmbH positief af: er werden 16.967 M-versies verkocht, een stijging van 14,2 procent ten opzichte van 2009, terwijl er bovendien 138.800 M-pakketten werden verkocht (+1 %), dit ondanks het feit dat de nieuwe 5-Serie pas sinds september met M Sportpakket leverbaar is. M Individual pluste 47 procent en 21 procent meer mensen volgden een rijderstraining.

 

 

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding