Vorige week werd via de radio een oproep gedaan om een naam te verzinnen voor de nieuwe ev. "We hebben echt honderden namen binnen gekregen en voor Qbee gekozen. De letter Q is het symbool van elektrische lading en de bij (bee) staat symbool voor een schoon milieu en voor het leven. Bovendien is de bij een actief en beweeglijk wezentje", aldus marketingfunctionaris Marieke Wiegerinck van Electric Cars Europe. Prins Maurits, voorzitter Formule E-team, verwijderde een doek van het autootje en plaatste een handtekening met een smiley op de motorkap. Zie fotoreeks hiernaast.

De Qbee is een Chinese auto die Van der Kooij als zogenoemde glider importeert. In de vestiging in Lochem worden de auto’s vervolgens voorzien van een accupakket en een elektrische powertrain. Volgens Willem van der Kooij moeten er nog een paar kleine tests worden gedaan voordat de definitieve typegoedkeuring helemaal rond is, maar dat zou om formaliteiten gaan. Voor de distributie van de auto in Europa is ECE ‘in gesprek’ met een grote Europees werkenden organisatie maar dat is nog niet rond, aldus Van der Kooij. Hij wil geen naam noemen, maar het betreft in ieder geval niet Autobinck Holding. "Want die heeft geen vestigingen in Engeland."

Over een week of tien zullen de eerste twintig exemplaren wordne afgeleverd in Amsterdam, waar de auto’s dankzij de gemeentelijke subsidie 17.750 euro gaan kosten. Voor zakelijk gebruik komt de Qbee op 22.500 euro, en de particulier zal 29.745 euro moeten aftikken voor het kleine autootje. Over de betrouwbaarheid van de auto heeft ECE geen zorgen, want men heeft inmiddels een miljoen testkilometers gereden met de VW’s Golf van Essent, die iik door ECE zijn omgebouwd tot elektrische auto’s. Het wagentje weegt ongeveer 1100 kilo en heeft, bij normaal gebruik, een actieradius van ongeveer 120 kilometer. De topsnelheid is 120 km/uur.

 

De organisatie van de VIP Verleidingsdag van KiesElektrisch!, die donderdag op de AutoRAI is georganiseerd, heeft van de dag een fotoreportage gemaakt. (Foto’s: Tim Biesbrouck).      

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding