Dat meldt importeur Peter Bijvelds, met wie AM sprak op de AutoRAI.

Daihatsu Motor Company maakte in januari jongstleden bekend dat het in 2013 stopt met de verkoop van auto’s in Europa. In Nederland raken daardoor 96 dealervestigingen ‘hun’ merk kwijt. Volgens Bijvelds meldden zich sindsdien veel Daihatsu-dealers. Maar ook verkooppunten van andere Japanse merken zoeken er een label bij.

In Nederland heeft Landwind nu 25 dealers, even veel als in Duitsland. In België is het merk vorige maand begonnen met de opbouw van een netwerk. Landwind gebruikt de AutoRAI om zichzelf (opnieuw) op de kaart te zetten, na een afwezigheid van zo’n vier jaar. Bijvelds werkt rechtstreeks met de dealers, maar in ieder land zit tussen de Europese importeur en de dealer een sales- en marketingkantoor. Om Landwind te voeren, hoeft een dealer volgens hem weinig te investeren. "We vragen geen exclusiviteit, hebben een scherpe prijs en bieden goede kwaliteit. Dealers kunnen direct geld verdienen. De boot met de eerste CV9’s komt volgende week aan. De auto’s krijgen een kleine check en gaan dan door naar de dealer. Over twaalf, dertien maanden komt er een stadsauto in het A-segment bij."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding