Auto Sjanghai 2011 was goed voor 75 wereldpremieres, waaronder natuurlijk erg veel producten van Chinese makelij. Er stonden elfhonderd auto’s en op de persdag liepen er vertegenwoordigers van 2,7 duizend media rond, waaronder Automobiel Management. De show is gehouden van in de laatste week van april. Hier nog een aantal nieuwsfeiten met foto’s.
Een achtergrondverhaal van de show is te vinden in Automobiel Management 8 van 6 mei.

Baojun 630 sedan

Baojun is de nieuwe merknaam die door de oude General Motors samen met joint venture-partners SAIC en Wuling (SGMW) speciaal voor de Chinese markt in het leven is geroepen. Het merk moet de Chinezen betaalbare mobiliteit bieden. Het eerste model, de 630 (1.5 motor), komt binnenkort op de markt. Er is ook een nieuw distributienetwerk opgericht met voorlopig honderdvijftig dealers. Uiteindelijk moet het netwerk tot driehonderd worden uitgebreid.

BMW 6-Serie Coupé

De topless versie van de nieuwe 6-Serie debuteerde in Detroit en in China was ‘t de beurt aan de 6 Coupé. Geen wonder, want BMW is een van de topmerken waaraan Chinezen status ontlenen. Naast de sportieve Coupé stond ook de M5 Concept op het podium, evenals de hybride variant van de verlengde 5-Serie. Die is speciaal voor China ontwikkeld en wordt gebouwd door de joint venture BMW-Brilliance.
Bugatti Veyron Black Carbon
Bugatti kwam met twee Veyrons naar Shanghai. Een Grand Sport en een 16.4 Supersport. De laatste is compleet opgetrokken uit koolstofvezelcomposiet. Een rijke Chinees liet er meteen zijn oog op vallen en werd nog tijdens de beurs eigenaar van het zwarte monster.

Buick Envision Concept
Buick is een belangrijke speler op de Chinese markt, groter dan Volkswagen. De Envision Concept is Buick’s eerste hybride in de vorm van een slank en sportief vormgegeven suv op basis van de Regal, die op een bodemplaat van Opel is gebouwd. Buick laat aan de hand van een zogenaamde teaser van de achterkant van de auto zien dat de carrosserie een futuristisch ontwerp heeft.

Chevrolet Malibu 

De nieuwe generatie van GM’s bestverkochte model in 2010. Het is de bedoeling dat de nieuwe generatie in 2012 als 2013-model in bijna honderd landen op de markt zal komen met enkel zuinige en potente viercilindermotoren. Woordvoerder Stokman van Chevrolet Nederland verwacht dat de auto ook in Nederland gevoerd zal worden.

Kia K2
Dit is de nieuwe vierdeurs sedan voor de Chinese markt, de tweelingversie van de Rio, die in maart in Genéve debuteerde. Ook het andere nieuwe vierdeurs model voor China is geen onbekende: deze K5 hybride is in feite de hybride versie van de Optima. Uiterlijk heeft de K2 veel van beide modellen weg. De K2 wordt vanaf juli in de fabriek van Dongfeng Yueda Kia, de joint venture met Dongfeng. Tegelijkertijd met het debuut van de K2 in Shanghai werd de nieuwe Rio op de New York Auto Show getoond. Die Amerikaanse versie wordt geproduceerd in Kia’s fabriek in West Point, Georgia.
Mercedes-Benz A-klasse Concept
Voor de Aziatische onthulling van de nieuwe SLK kwam F1-coureur Nico Rosberg het toneel op. Geen moeite, hij had het weekend de Grand Prix van Shanghai gereden. Kleurrijker was de onthulling van de Concept A-klasse, warvoor Mercedes zangeres Estelle had gestrikt. Vertolkte het liedje Mercedes-Benz van Janis Joplin uit 1971 op een nieuwe manier. Benz heet de song die tot stand is gekomen met behulp van rapper en producent David Banner en musicus Daley.  De productie van de clip is te zien op deze video.
Peugeot SXC
Ontstaan in de designstudio van het Franse merk in het Chinese Tech Center in Shanghai. Het futuristische concept heeft een conventionele benzinemotor voor de aandrijving van de voorwielen en een elektromotor voor de achterwielen. SxC staat voor Shanghai cross Concept. Subaru XV Concept
DeSC Concept is een studiemodel voor een nieuwe generatie crossovers. Uiteraard is de auto uitgerust met symmetrical allwheel drive. Het ontwerp is onderdeel van het nieuwe merkthema ‘Vertrouwen in beweging’  waarmee Subaru zijn nieuwe vormgeving gestalte geeft en daarmee ook innovatie, comfort en rijgenot wil uitstralen.
Volvo Universe concept
Volvo onthulde in Shanghai de Universe. Met deze concept car laat zijn plannen voor een luxe limousine. Tegelijkertijd verschaft dat model een kijkje in de toekomst wat betreft design van het merk: coupé-achtige vormen met de aan de historische Bucker Volvo refererende motorkap. President en ceo van Volvo Car Corporation, Stefan Jacoby, zei uit te kijken naar de reacties van de Chinese klanten. Volvo levert in het luxe segment alleen nog maar de S80 met verlengde wielbasis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding