Jaguar Land Rover (JLR) heeft al eerder gepraat over het bouwen van motoren in Engeland of in India. Maar dit is de eerste keer dat er wordt gesproken over het samenvoegen van de motorenproductie voor de volumemerken in India met de twee Britse premiummerken. "Om de synergie tussen JLR in Engeland en Tata Motors in India te vergroten, loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden van gezamenlijke motorenontwikkeling", aldus Ratan Tata in het jaarverslag dat afgelopen maandag (18 juli) is gepubliceerd. JLR betrekt zijn motoren van Ford, de vorige eigenaar, die JLR aan Tata verkocht voor 2,3 miljard dollar in 2008.

Het gezamenlijk ontwikkelen van motoren met Tata, de grootste autofabrikant van India (vooral bekend van zijn goedkope Nano),  kan een verstandige zet zijn voor JLR. Tata zal in de komende vijf jaar tenminste vijf miljard pond investeren in kwaliteitverbetering en design van de twee premiummerken in de concurrentiestrijd tegen de grote Duitse premiummerken.

Jaguar en land Rover zijn na de crisis enorm opgeveerd als gevolg van de grote vraag naar dure auto’s en goede beoordelingen van de producten, zoals onlangs de Range Rover Evoque. In een interview vorige maand zei ceo Mark Speth van JLR dat zijn bedrijf nog geen beslissing heeft genomen over het motorenprogramma. Aston Martin, ook verkocht door Ford, heeft bekendgemaakt dat het zijn afspraken over het betrekken van motoren van Ford wel heeft verlengd – met tenminste vier jaar na 2012. (bron: FT)

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding