Mazda CX-5

Met de CX-5 gaat Mazda de strijd aan in de klasse van de compacte SUVs. Het ontwerp is geheel volgens Mazda’s nieuwe Kodo styling en afgeleid van de Minago Concept car, die in Genève debuteerde en zal worden uitgerust met Mazda’s nieuwe, zuinige Skyactic motoren. De CX-5 wordt beging volgend jaar in de showrooms verwacht.

Mercedes B-klasse

Uiteraard zal Mercedes-Benz de viering van de125ste verjaardag van het automobiel niet aan de bezoekers van de IAA onthouden. Met maar liefst vijf wereldpremières is het merk present in Frankfurt: de F 125, een studiemodel voor emissieloos rijden in de niet al te verre toekomst, de nieuwe B-klasse, de nieuwe SLS AMG Roadster, de SLK 250 CDI en de SLK 55 AMG. 

Verder zullen Michael Schumacher en Nico Rosberg de nieuwe AMG Mercedes C-Coupé onthullen. Dit is de versie waarmee coureur Gary Paffett volgend jaar in het DTM actief zal zijn.

Mini Coupé

De Mini Coupé hebben we al gereden maar het publiek kan nu voor het eerst de productieversie bekijken, die op 1 oktober bij de dealers wordt verwacht. Volgend jaar krijgt deze vijfde Mini-variant gezelschap van nummer zes: de Roadster. 

Nissan 200 SX

Nissan lijkt zijn plannen voor een nieuwe kleine sportwagen weer uit de ijskast te hebben gehaald. We zouden hem de opvolger kunnen noemen van de 200 SX, ware het niet dat hij een compleet ander type aandrijving zal krijgen. Eerder was er sprake van dat hij op het onderstel van de 370Z zou komen, maar nu blijkt dat Nissan voor de nieuwe auto de elektrische aandrijving van de Leaf zal gebruiken! Verwacht hem in de loop van 2013.

Elektrische Opel 

Er is weinig over bekend, maar hoogstwaarschijnlijk zal GM op de IAA een elektrische stadsauto presenteren, die als Opel en Vauxhall op respectievelijk de Europese en Engelse markten zal komen.

Peugeot HX1

Bij de Fransen is er de wereldpremière van de HX1 een concept car voor een zespersoons sedan. Het nieuws is onlangs uitgelekt, maar Peugeot houdt stijf de kaken op elkaar.

Verder is er de nieuwe 308 en nieuwe technieken, zoals e-HDI microhybridetechnologie voor de 308 en 508. Daarmee krijgen zij een Stop&Start-systeem van de nieuwste generatie, dat later op andere modellen zal volgen. Bij de e-HDi is de 1.6 l HDi Euro 5 dieselmotor voorzien van een omkeerbare dynamo die tevens als startmotor kan dienen. Daarnaast beschikt het systeem over de mogelijkheid om tijdens het uitrijden energie terug te winnen en die op te slaan in een speciale accu die op zijn beurt zorgt voor extra energie tijdens het starten (e-booster). 

Porsche 911

De nieuwe Porsche 911 Carrera zal eveneens heel wat bekijks hebben. De Carrera heeft een 3,94 mm langere wielbases, is lager en staat op 20-inch wielen. Hij krijgt de nieuwe 350 pk sterke 3,4-liter boxer en als optie zal PDK (Porsche DoppelKupplingsgetriebe) leverbaar zijn. Daarmee wordt een verbruik van 8,2 l/100 km gerealiseerd en zal de CO2-emissie 194 g bedragen. De Carrera S krijgt de 3,8-liter boxer met 300 pk, die met PDK 8,7 l/100km verbruikt en een CO2-emissie heeft van 205 g/km.

Renault Frendzy

Met de Frendzy concept car laat Renault een elektrische gezinsauto zien, die ook gebruikt kan worden als mobiel kantoor. Bijzonder is de zogenaamd zelfmoorddeur linksachter. De Frendzy is de vierde van de serie waartoe ook de Dezir, Captu en de R-Space behoren.

Sanggyong SUV XUV 1

Sanggyong kwam, vertrok en is weer terug. Nu met de compacte XUV1. Nadere gegevens zullen op de show bekend worden. Net als de plannen van het merk op de Europese markten.

Seat Exeo facelift

De nieuwe Exeo is al vóór zijn debuut onthuld. We zien nieuwe bi-xenon koplampen en led-dagverlichting, nieuwe lichtmetalen wielen en in het interieur materialen van een betere kwaliteit.

Skoda MissionL Concept

Met een concept car presenteert Skoda de opvolger van de Octavia, hoewel de VW divisie het steeds heeft over een zesde modellenlijn. In ieder geval is de MissionL Concept de voorloper van een sedan die in Europa, Rusland en ook in China op de markt gebracht zal worden.

Smart Fortvision Concept

De elektrische Forvision concept car is de voorloper van de derde generatie van het merk van de micro-auto’s. Na 13 jaar als pionier in het segment te hebben rondgereden, komen er tal van concurrenten, dus is het tijd voor een frisse wind. De ForVision heeft een nieuwe styling en onderhuids worden slimme technologieën gebruikt, die samen met chemiebedrijf BASF zijn ontwikkeld voor gewichtbesparing.

Subaru BRZ en XV

Alleen teasers van de XC crossover en de BRZ 2+2 sportwagen heeft Subaru naar buiten gebracht. De XC,  gebaseerd op de Impreza, is ontwikkeld als ‘Urban Adventure’ CUV met vierwielaandrijving en onder de kap een 2-liter boxer die samenwerkt met een CVT-transmissie. Voor de 2+2 coupe staat BRZ voor Boxer, Rear-wheel drive en Zenith. Ontwikkeld samen met Toyota die zijn eigen FT-86 versie bouwt.

Toyota Avensius en Prius Family

Bij Toyota wereldpremières van de Avensus  en de nieuwe Prius familie. De Prius is up to date gebracht en krijgt gezelschap van de Plug-in hybridevariant en de zevenzits Prius+ .  

Verder komt Toyota naar de Duitse show met de driedeursversie van de nieuwe Yaris. 

Volkwagen Nils, Beetle, Tiguan en Golf Cabrio

De elektrische eenzitter Nils is ontworpen voor stadsvervoer van de toekomst. Realistischer zijn de productieversies van de nieuwe Beetle, Tiguan en Golf Cabrio. VW heeft een 30 meter lange interactieve muur waarop de bezoekers een toekomstvisie wordt gegeven, naast details van de nieuwe auto’s, innovaties en alternatieve technologieën.

Volvo XC90 

Nog steeds een sterk model in het gamma van de Zweden is de XC90. Na negen jaar ‘still going strong’ en nu dus toe aan een facelift. Met een nieuwe bumper, zilverkleurige dakrails, dagverlichting en led-achterlichten moet hij nog even mee kunnen. Belangrijk is de introductie van Volvo On Call, waarmee de bestuurder tal van mogelijkheden heeft om op afstand te communiceren met zijn auto en bovendien enkele zaken te bedienen…

 

Lees ook:

Voorbeschouwing IAA Frankfurt: deel 1

 

 

Voorbeschouwing IAA Frankfurt: deel 2

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding